Fotograf: Magnus Hjalmarsson Neidemann/TT

Kinas tillväxttakt den lägsta på 28 år: "Blir allt svårare att göra affärer där"

Inte sedan 1990 har Kinas ekonomi vuxit så långsamt som den gjorde i fjol, enligt data som presenterades under måndagen. "Det blir allt svårare att göra affärer i Kina", säger Cecilia Malmström, EU:s handelskommissionär till New York Times.

Kinas ekonomi har som bekant vuxit rejält de senaste decennierna, och därigenom har landets betydelse också vuxit som en av motorerna för den globala tillväxten.

När Apple i början av januari vinstvarnade till följd av en inbromsning av försäljningen av Iphone i landet hamnade den kinesiska ekonomin återigen i fokus. 

Handelskriget med USA och de därpå följande importtullarna mellan länderna har också gjort att landet har hamnat i rampljuset.

Genom åren har landet dessutom seglat upp som världens näst största importland, näst efter USA.

Analytiker har därför ivrigt väntat på landets tillväxtsiffror för 2018, som presenterades under måndagen. De visar på en modest nedgång. Tillväxten hamnade i fjol på 6,6 procent, vilket kan jämföras med 6,8 procent för 2017.

Men nedgången är tillräcklig för att tillväxten ska räknas som den lägsta sedan 1990, skriver Axios.

"Kinas enorma ekonomi kyls ned, precis när världen behöver dess gnista", skriver New York Times och tar upp att inbromsningen sammanfaller med att den amerikanska ekonomin och de europeiska ekonomierna börjat visa tecken på att sakta ned.

Bilförsäljningen dyker och försäljningen av mobiler faller, medan fastighetsmarknaden har stagnerat i Kina, skriver tidningen som även har pratat med Cecilia Malmström, EU:s handelskommissionär.

"Europeiska investeringar i Kina är på nedgång. Det beror på att det blir allt svårare att göra affärer där, med påtvingad teknologiöverföring, brist på transparens och diskriminering jämfört med kinesiska företag, med massiva subventioner till statligt ägda företag", säger hon.

I sin prognos för 2019 spår JP Morgan att tillväxten för det första kvartalet kommer att sjunka ytterligare, till 5,9 procent, för att under de två följande kvartalen stiga till 6,2 respektive 6,4 procent.

Sänkningen beror en väntad nedgång i exporten till följd av handelskriget, skriver JP Morgan.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.