Fotograf: Ulf Skarin

Supertalangen: ”Nu måste partierna börja lyssna på sina väljare”

Sverige har fått en ny regering, och de gamla blockgränserna har börjat luckrats upp. Hör Vendela Ragnarsson berätta i lunchpodden ”Min bästa idé” om varför vi behöver ett helt nytt politiskt landskap.

Trenden är tydlig. De befintliga politiska partierna tappar stadigt aktiva medlemmar. Samtidigt visar undersökningar hur samhällsengagemanget hos framförallt unga bara ökar. Vad är det för fel på politiken?

”Den mest intressanta frågan kanske är om partierna verkligen bryr sig om att de tappar medlemmar. Kanske är det bara på valdagen som medlemmarna är riktigt intressanta”, säger VA:s Supertalang Vendela Ragnarsson, jämställdhetskonsult, föreläsare och tidigare deltagare på Daniel Sachs politikerskola ”Höj rösten”.

”Och ser vi kanske oss själva mer och mer som konsumenter än som medborgare känns dagens system med partipolitik inte helt uppdaterat för vårt nuvarande samhälle.”

Varför är du så intresserad av de här frågorna?

”Jag tycker det är intressant eftersom politiker stiftar våra lagar och styr hur samhället utvecklas. Men om de gör det mer utifrån rådande opinioner än att lyssna på vad medlemmarna faktiskt tycker så blir det problematiskt. Det är också därför vi ser en allt ökande spricka mellan väljarna och politiker.”

Beror det också på att det saknas tillräckliga politiska visioner?

”Ja, absolut! Men det är samtidigt svårt att ha långsiktiga politiska visioner när opinioner växlar snabbt och alla partier måste vara beredda på att snabbt förlora makten.”

Lyssna till hela samtalet mellan Vendela Ragnarsson och Ulf Skarin i lunchpodden ”Min bästa idé” för att bland höra mer om hur politiskt engagemang behöver nya former för uttryck. Och varför entreprenörer samtidigt måste ta ett större samhällsengagemang.

Följ Ulf Skarins dagliga luncher på Instagram med personerna som skapar det nya näringslivet, och se hans TEDx-talk om luncherna.