Lego en bättre investering än aktier

En studie vid ett ryskt universitet har tittat på andrahandsmarknaden för lego och kommit fram till att den danska leksaken i snitt slog amerikanska storbolagsaktier mellan åren 1987 och 2015.

Av lego går det att bygga många saker. Däribland en diversifierad portfölj.

Att samla på lego var en bättre investering än storbolagsaktier, obligationer och guld mellan åren 1987 till 2015. Åtminstone enligt en studie vid Russia's Higher School of Economics som Bloomberg skriver om.

Skälet är att äldre legoprodukter ibland kan återsäljas på nätet för flera gånger det ursprungliga priset. Ett exempel som Bloomberg tar upp är en Star Wars-figur i lego som såldes i butik för 3,99 dollar år 2014 men året efter kunde säljas på Ebay för 28,46 dollar.

"Lego visar ingen signfikant korrelation med finanskriser och kan ses som en attraktiv investering med diversifieringspotential", säger en av personerna bakom studien, docenten Victoria Dobrynskaya, till Bloomberg.

I de ryska ekonomernas studie, vid namn Lego - The Toy of Smart Investors, analyserades 2 300 legoprodukter. Legoset med få bitar (upp till 113 stycken) steg mest enligt studien, 22 procent i snitt. Näst mest steg legoset med många bitar (över 2000 stycken) medan mittengruppen steg minst.

"Små legoset kanske är mer sällsynta än större som masstillverkas, men det är svårt att vara helt säker", säger Victoria Dobrynskaya till finanstidningen.

Särskilt populära legoprodukter är, enligt studien, bland annat superhjältar, Batman och Indiana Jones. De enda som har fallit i värde är figurer från tv-serien Simpsons.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.