Barclays skruvar upp Bolidens riktkurs: Aktien billig och bolaget i topp vad gäller låga utsläpp

Brittiska Barclays skruvar upp Bolidens riktkurs, bland annat på grund av det svenska gruvbolagets låga koldioxidutsläpp.

En rad potentiellt positiva faktorer talar i gruvbolaget Bolidens favör och värderingen är i dagsläget knappast utmanande. Därtill tar bolaget en topposition vad gäller att ha låga utsläpp av koldioxid i sin verksamhet, något som kan bli viktigt om beskattningen av utsläppen ökas i framtiden.

Det skriver brittiska Barclays i en färsk analys, där rekommendationen höjs till övervikt från jämvikt och riktkursen skruvas upp till 255 kronor från 230 kronor, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat tidigare på fredagen.

"Vi uppgraderar Boliden mot bakgrund av en minimal exponering mot koldioxidrisken, i kombination med att utsikterna förbättras gällande zinkpriserna samtidigt som risken för en starkare svensk krona är begränsad och resultatet bör förbättras i det fjärde kvartalet", skriver bankens analytiker.

Zinkpriset bör alltså stiga framöver, då de globala lagren är låga och utbudet begränsas av miljöskäl i Kina medan nya produktionsanläggningar i Europa ännu dröjer, resonerar Barclays.

Det fjärde kvartalets resultat väntas bli en relativt okomplicerad tillställning, med en rejäl extrautdelning som största dragplåster.

"Detta är väl känt och inkluderat i de senaste konsensusförväntningarna, men kommer att bidra till att etablera en känsla av kapitaldisciplin efter den oväntade höjningen capex i samband med det tredje kvartalet", fortsätter Barclays, som hoppas på mer detaljer om investeringsprognosen i samband med kapitalmarknadsdagen i mitten av mars.

Barclays har också för första gången analyserat en rad stora gruvbolag med avseende på deras klimatgasutsläpp. Boliden tar där toppositionen för BHP och Antofagasta, med den mest koldioxideffektiva kopparproduktionen av tio undersökta bolag.

"Boliden är bäst vad gäller att ha låga utsläpp per ton kopparekvivalenter, näst lägst sett till dollar per sysselsatt kapital och med noll ebitda-risk till följd av tillgång till utsläppsrätter fram till 2020", skriver banken.

Även efter 2020, då nya regler för tilldelning av rätter införs i Europa, väntas resultateffekten för Bolidens del bli mycket liten. Även med en fördubbling av priset till 50 dollar per ton utsläppt koldioxid blir den teoretiska effekten för Bolidens del bara 2 procent på ebitda-nivå, enligt Barclays kalkyler.

Boliden handlades vid 14-tiden på fredagen till 217 kronor på Stockholmsbörsen, en uppgång med 2,4 procent för dagen.

Läs även: Ryanair spår lägre vinst – räknar med billigare flygbiljetter i vinter


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST