Anställda demonstrerar vid Sacramentos internationella flygplats på onsdagen. Fotograf: Rich Pedroncelli/AP/TT

Notan skenar för nedstängningen i USA: Bråket om muren har snart kostat mer än att bygga den

27 dagar. Så länge har stora delar av den amerikanska statsapparaten varit nedstängd, i vad som är ett nytt rekord.

Det är Donald Trumps krav på en mur vid gränsen till Mexiko, vilket demokraterna i kongressen vägrar gå med på, som lett till att den amerikanska statsapparaten nu varit nedstängd och statsanställda gått utan både jobb och lön i 27 hela dagar.

På USA:s flygplatser ringlar sig köerna till säkerhetskontrollerna ännu längre än vanligt när den obetalda personalen stannar hemma, och på flera håll i landet förlitar sig statsanställda nu på välgörenhet för att få mat på bordet.

Sedan mellanårsvalet har Demokraterna majoritet i representanthuset, och de blockerar nu budgetprocessen på grund av Trumps mur.

Trump, å sin sida, skriver på Twitter: ”Om det inte blir någon mur, blir det ingen överenskommelse!”

Det är inte ovanligt att kongressen är oense om statsbudgeten. Även under Barack Obama och Bill Clinton tvingades statliga myndigheter till ”shutdown”, dock aldrig någonsin tidigare så här länge.

Och än så länge syns inga tecken på förbättring. Tvärtom växer kören av varnande röster sig allt starkare.

De negativa effekterna väntas nu bara att öka i omfång allteftersom effekterna av att 800 000 statligt anställda och konsulter nu går utan lön sprider sig som ringar på vattnet.

Något som kastar ytterligare mörka skuggor över situationen är givetvis handelskriget mellan USA och Kina.

Här är några av varningarna om Trumps ”shutdown”:

  • Bank of America Merrill Lynch upprepade i onsdags sin oro om kostnaden för nedstängningen. Det ”blir definitivt en avsevärd chock om den pågår i månader snarare än veckor”, sa Ethan Harris bankens chef för global ekonomisk forskning till Financial Times.
  • Standard & Poor’s har sagt att kostnaden snart kan nå samma nivå som Trumps krav på 5,7 miljarder dollar för att bygga muren längs USA:s gräns till Mexiko.
  • En Vita Huset-anställd bekräftade för Business Insider att Trumpadministrationens egen modell uppskattar att nedstängningen drar ned BNP med 0,13 procentenheter för varje vecka den pågår – högre än de 0,08 procentenheter som angetts i tidigare uppskattningar. 
  • JP Morgans vd Jamie Dimon sade på tisdagen att nedstängningen är ett allvarligt problem för USA:s ekonomi, och hänvisade till forskning som visar att landets BNP-tillväxt kan gå ned till noll om nedstängningen fortsätter.
  • Nedstängningen befaras även påverka USA:s kreditbetyg. Under en nedstängning 2013 sänktes USA till AA+ av S&P, vilket var första gången i landets historia.

Källa: Business Insider


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST