Fotograf: Unsplash

Klimatforskare larmar om att vi måste minska vår köttkonsumtion radikalt: ”Max en burgare i veckan”

Hälften så mycket kött och socker – dubbelt så mycket grönsaker och bönor. Det krävs för att klara både klimatet och vår egen hälsa i framtiden, enligt en ny forskarrapport.

Hur ska vi äta för att få maten att räcka till de 10 miljarder människor jorden beräknas ha år 2050?

Det har forskare räknat på i en studie som nu publiceras i vetenskapstidskriften The Lancet, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

En av forskarna bakom studien är svenske klimatexperten Johan Rockström.

”Matproduktion är den enskilt största orsaken till globala miljöförändringar”, säger han till Ekot.

Slutsatsen av studien blev att fullkornsprodukter som spannmål bör utgöra den största delen av vår kost, cirka en tredjedel. Även bönor, linser och nötter är viktiga.

Köttkonsumtionen däremot bör vi minska drastiskt jämfört med hur vi äter i dag. När det gäller rött kött är det max 14 gram per dag som gäller – alltså cirka 100 gram per vecka.

”Det vill säga ungefär en hamburgare per vecka, istället som för en genomsnittlig svensk nu, en hamburgare om dagen”, säger klimatforskaren Johan Rockström till Ekot.

Studien är ett samarbete mellan The Lancet och stiftelsen EAT och har pågått i två år, med deltagande forskare från 16 länder. Tanken är att dietförslaget ska kunna användas som ramverk av stater och myndigheter för att främja hälsa och miljömässig hållbarhet.

Mer läsning: Rockström: Så halverar vi klimatutsläppen till 2030 – ”Digitala revolutionen är världsekonomins joker”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST