Psykologiska förklaringen till varför du skjuter upp allt – och 5 steg för att bryta mönstret

Har du svårt att släppa mobilen trots att arbetsuppgifterna tornar upp sig? Prokastinering är ett mänskligt beteende – men det går att träna bort.

Patienter som kommer till Alexander Rozental, psykolog och forskare vid Karolinska institutet i Stockholm, får impulser att välja snabba belöningar i stället för att göra de uppgifter som känns tråkiga eller kräver mycket koncentration.

"Många lurar sig själva med rättfärdigande tankar, listor och arbetar på låtsas. Men det handlar om att undvika och ersätta det som känns tråkigt eller obehagligt, trots att de vet att konsekvenserna kan bli negativa. De kan absolut se fördelarna med att saker blir gjorda, men utan att komma till skott", förklarar Alexander Rozental.

Prokrastinering är inte en diagnos, utan ett beteendemönster där individen framförallt dras till aktiviteter som ger snabb belöning. Att använda sociala appar i mobilen är särskilt lockande.

Beteendet kan alla känna igen sig i, men för vissa blir det ett stort problem som påverkar studier, jobb och nära relationer. Det är inte ovanligt att Alexander Rozentals patienter söker hjälp vid skiften i livet eller skickas av någon i sin omgivning.

Läs hela artikeln om att sluta skjuta upp saker och få mer gjort på jobbet på vår premiumsajt VA Insights:

Prova Veckans Affärer Insights gratis i 30 dagar


Är du redan prenumerant? Läs här!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST