Den ofrivilliga investeraren: ”Svor på att aldrig direktinvestera men kunde inte låta bli”

Boel Swartling kan titulera sig medgrundare och affärsängel med sju bolag i portföljen. Snart sjösätter hon eventet där hållbarhetsbolagen ska matchas med lämpliga investerare.

"Mitt CV ser ut som det gör för att jag blev allvarligt sjuk. Den förändringen är jag glad för idag."

Det var när  Boel  Swartling  skulle föda sitt första barn som hon höll på att stryka med i sviterna av den ovanliga sjukdomen graviditetshepatos.

"Min lever fungerade helt enkelt inte."

Sju år senare och efter att ha utretts för alla möjliga allvarliga sjukdomar som SLE och MS var Boel Swartling tillbaka på benen igen. Innan hade hon gjort en traditionell karriär som affärsutvecklare, marknadschef och vd på storbolag.

Nu bestämde hon sig för att ta en coach-utbildning, plugga psykologi, jobba som konsult och skriva boken Hjärnsmart. Det var också i den vevan som hon började jobba med Fredrik Jonsson, grundare till Charge Amps som utvecklar smarta laddkablar till elbilar.

"Han tillbringade största delen av sin tid med att driva ett it-bolag som hade lite utmaningar. Charge Amps drev han på sin fritid och fick ta hjälp av barnflickan för att distribuera elkablar nattetid. Jag sa till honom att satsa och bestämde mig, trots att jag svurit på att aldrig direktinvestera, att gå in som delägare."

Efter det började propåerna rulla in. Det var först för två år sedan som hon verkligen bestämde sig att agera affärsängel men hittills har hon inte behövt leta aktivt.

"Min princip är att bara investera i affärsidéer som gör skillnad. Hållbara bolag, särskilt inom miljö, jämställdhet och integration."

Hon går inte heller in i utvecklingsprojekt utan vill att produkten eller tjänsten ska vara kommersialiserad och ha en försäljningstillväxt.

"Jag vill också att vägen till lönsamhet ska vara ganska kort och går därför inte in i de där långa kapitalresningsprojekten som tar mellan fem och sju år. Jag är visserligen inne i två hårdvarubolag men där har jag sett att produkterna säljer och då finns det alltid en bakdörr om kostnaderna dra iväg, och det är att dra ned på utvecklingen."

Som de flesta andra lägger hon stort fokus på teamet. Hon menar att även om de skiljer sig mellan hennes olika investeringar har de en sak gemensamt – de jobbar inte bara hårt utan extremt hårt.

"Om man då ska orka hålla ut över åren måste man verkligen brinna för det man gör."

Eftersom hon förutom att ta ett ägande på upp till 20 procent alltid tar en aktiv roll som rådgivare i sina portföljbolag går hon hellre in i färre bolag än fler.

Idag har hon fem bolag i portföljen och två är på väg in. Dessa två kommer från den senaste kullen bolag som valts ut till Stings program Accelerate där hon sitter med i urvalskommittén. Hon är också ledamot i styrelsen för Propel Capital som är kopplat till Stings verksamhet.

"Det är fyra investeringsbolag med kapital från ängelinvesterare och som investerar i Sting-bolag. Jag har också investerat i ett av dem."

Boel Swartling har under en längre tid funderat på hur hon ska kunna hjälpa bolag med hållbara affärsidéer att hitta kapital. Efter många propåer till Stings ledning fick hon i juni förra året äntligen ett klartecken att genomföra ett event med målet att matcha bolag med rätt investerare.

Men hon fick projektleda det själv. På vägen har hon fått stor hjälp av Energimyndigheten, Grön Bostad, Stockholms stad och Cleantech Scandinavia. Förutom av Sting förstås.

Den 14 februari går Sweden Sustaintech Venture Day av stapeln och intresset är stort berättar Boel Swartling.

"Jag har gått igenom över 600 svenska bolag och vår urvalskommitté har valt ut 32. Stark försäljningstillväxt, en omsättning på över 10 miljoner kronor och en affärsidé som syftar till att avsevärt minska utsläppen eller bevara naturresurser. Hittills har vi fått in 170 investerare varav mellan 20 och 30 procent är internationella."

Här är Boel Swartlings portfölj:

Charge Amps – laddboxar, laddkablar och tillbehör för elbilar

Ekoligens – Gör galgar och produktbärare för alla typer av produkter av cellulosa. Bolaget jobbar idag både med Kappahl och H&M.

Froda – Kassaflödesorienterad företagsutlåning. Kunderna består enligt Boel Swartling av en oproportionerligt stor andel invandrare och kvinnor "de är duktiga på att driva företag och har svårt att få lån i banken."

Gigital – Digital bokning av musiker för eventorganisationer och företag.

Woshapp – Miljövänlig biltvätt och schyssta enkla jobb.

Fairlo – Liknar Froda men för privatlån. Schyssta lånevillkor för korta privatlån.

Care to translate – En tolkapp för sjukvården som ger mer jämlika vårdmöjligheter. "Idag är tolktjänst något som måste bokas, för akuta besök fungerar inte dagens system."