Avanza rasar på börsen efter ”rörigt” kvartal

Nätmäklaren bommar resultatförväntningarna i nya rapporten. Aktien straffas hårt i torsdagens inledande handel.

Nätmäklaren Avanza Banks faller tung efter bokslutsrapporten, som visade ett något lägre resultat än väntat men intäkter i linje med förväntningarna.

Bolaget breddade sin kostnadsbedömning till en årlig ökning med 9-12 procent, att jämföra med tidigare bedömning 8-10 procent. För 2019 är budgeten en ökning med 10,5 procent.

Aktien var klockan 9.14 ned 8,2 procent till 393,00 kronor. Som högst i dag har aktien noterats i 405,60 kronor och som lägst 385,00 kronor. Sedan årsskiftet är aktien ned 7,2 procent och sedan ett år tillbaka ligger förändringen på plus 2,3 procent.

Avanza redovisar ett kurtagenetto om 111 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2018 (122), efter 111 miljoner kronor även i det tredje kvartalet.

Snittkurtaget per affär var 32 kronor i det gångna kvartalet (33), efter 30 kronor under det tredje kvartalet.

 

Kvartalet kan minst sagt beskrivas som rörigt”

Avanza har sedan tidigare släppt kund- flödes- och avslutsstatistik för månaderna oktober till december. Antalet affärer i snitt per dag hos nätbanken uppgick nådde i december, för första gången på fyra månader, inte över 100.000.

"Kvartalet kan minst sagt beskrivas som rörigt. Vi startade med hög aktivitet i oktober, även om börsen var sur, och sedan har oron spätts på ytterligare av fortsatt politisk osäkerhet, protektionism och Brexit. Dessa omständigheter skapade turbulens och väldigt otydliga signaler för kunderna att agera på", skriver Rikard Josefson i vd-ordet.

Han påpekar "att många tog ner risken i sina placeringar och ökade likviditeten" med tillägg att en "drastisk minskning av aktiviteten skedde under senare delen av kvartalet.

"Avanza har under kvartalet, trots marknadsförutsättningarna, haft en klart godkänd tillväxt i såväl nettoinflöde som i antal kunder", anser han samtidigt.

Läs mer: Avanza lanserade "Sveriges billigaste bolån" – nu höjs räntan rejält


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST