Fotograf: Stephen Groves/AP/TT

Uppstickaren Ocasio-Cortez tar plats i mäktig kongresskommitté – får inflytande över Wall Street

Konservativa motståndare till Alexandria Ocasio-Cortez försökte smutskasta henne med en dansvideo. Det slog tillbaka. Nu gör 29-åringen från The Bronx entré i en av kongressens mäktigaste kommittéer.

Alexandria Ocasio-Cortez är uppstickaren inom Demokraterna som oväntat tog en plats i den amerikanska kongressen vid årsskiftet, endast 29 år gammal.

Hon har gjort sig känd för att vara en uttalad socialist som inte är rädd för att säga vad hon tycker. ”AOC” som hon kallas av sina fans har puertoricanska anor, är uppvuxen i The Bronx i delstaten New York, och är särskilt rättfram när det gäller frågor om rasism.

När tv-programmet ”60 minutes” tidigare den här månaden frågade henne om hon tyckte att Donald Trump var en rasist svarade hon snabbt: ”Ja. Ja. Ingen fråga om den saken.”

Att Ocasio-Cortez fått konservativa amerikaner att se rött gör kanske därför ingen förvånad. När hon svors in i representanthuset i Washington DC den 3 januari var det till tonerna av högljutt buande från Republikanerna.

Strax därefter släpptes en video från Ocasio-Cortez collegetid, i vilken hon ses dansa på ett tak. Videon var ett smutskastningsförsök som endast slog tillbaka – användare på sociala medier gick snabbt ut till AOC:s försvar, skriver New York Times.

Nu har 29-åringen dessutom landat en plats i House Financial Services Committee, representanthusets mäktiga grupp som bland annat övervakar Wall Street – något som är ovanligt för förstaårsmedlemmar i kongressen. Det rapporterar Business Insider.

Kommittén har formellt ansvar för USA:s centralbank Federal Reserve och Securities and Exchange Commission, den myndighet som har tillsyn över handeln med värdepapper.

Financial Services Committee var avgörande i utformningen av de lagar som kraftigt reformerade den amerikanska finanssektorn i kölvattnet av kraschen 2008.

På Twitter skriver Ocasio-Cortez om sin utnämning:

”Personligen ser jag fram emot att grotta ner mig i studentlånskrisen, undersöka vinstdrivande fängelser/flyktingförvar, och utforska offentliga postkontorsbanker. Till att börja med.”