Fotograf: Pexels

Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika

Det finns en typ av jobb som sticker ut på miljardärernas CV:n. 

Många som är dollarmiljardärer och multimiljonärer på egna meriter har det gemensamt att de tidigare haft säljjobb. Det skriver Marketwatch, som hänvisar till den nyutgivna boken ”The Wealth Elite” av sociologen och historikern Rainer Zitelmann.

Forskningen baseras på intervjuer med 45 personer med förmögenheter varierade från som minst 10 till 30 miljoner euro till som mest flera miljarder euro. Intervjupersonernas kapital var antingen helt förvärvat av dem själva, eller byggt på arv som senare multiplicerats.

Av de svarande uppgav två tredjedelar att deras talanger som säljare hade varit en ”betydande” faktor i deras ekonomiska framgångar. Mer än en tredjedel uppgav att 70 procent eller mer av deras framgångar berodde på deras säljförmåga.

”Fram till dags dato har forskare antingen underskattat eller helt ignorerat vilken kritisk roll säljkunskaper haft för ’self-made’ personer med superstora förmögenheter”, säger Zitelmann till Marketwatch.

Vilken typ av säljjobb de superrika haft varierar. De hade sålt allt från smink och bijouterier till begagnade bilradior och fälgar. Någon hade till och med sålt äggkartonger som ljudisolering.

Även i en separat studie av 12 000 vd:ars Linkedin-profiler konstaterades att titeln försäljningschef var ett av de fem vanligaste förstajobben. Det allra vanligaste jobbet var konsult – även det en roll som typiskt sett kräver säljförmåga.

Läs även: Vad som skiljer de bästa säljarna från resten


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST