Därför går vissa butikskedjor som tåget medan andra håller på att duka under

Två av landets ledande detaljhandelsexperter har framgångsreceptet för att minska risken att duka under av den våg av butiksdöd som sveper över Sverige och världen.

7 500 personer sparkade på Ikea, H&M rasar på börsen, rekonstruktion i omgångar på JC, skokedjan Rizzo stänger nästan alla sina butiker och Nordens största leksakskedja Top Toy ansöker om rekonstruktion.

Det råder inga tvivel om att butikskedjorna har det kämpigt.

Men varken vd:n för Handelns Utredningsinstitutet, HUI, Jonas Arnberg, eller professorn vid Handelshögskolan i Stockholm tillika chefen för Center for Retailing, Sara Rosengren, tror på en butiksdöd i ordets rätta bemärkelse.

”Uttrycket är sant i bemärkelsen att vi får se färre butiker i framtiden, men det är mindre sannolikt att butiken som koncept dör ut”, säger Sara Rosengren.

Parallellt går kedjor som Dollarstore som tåget. Lågpriskedjan öppnade så sent som i november fyra butiker på en dag och noterade fram till det datumet en rekordförsäljning på 2 miljarder kronor för 2018.

Läs hela artikeln om varför vissa kedjor går som tåget medan andra kämpar för livet på vår premiumsajt VA Insights:
 

Prova VA Insights gratis i 30 dagar

Är du redan prenumerant? Läs hela artikeln här!


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.