Fredrik Ekström

Klassikermärket Tretorn svidar om till återvunna regnjackor

Mode är en av de allra smutsigaste branscherna vad gäller miljöpåverkan. Men det går att producera kläder som bygger på helt återvunna textilier. Hör Fredrik Ekström på Tretorn berätta hur i lunchpodden "Min bästa idé".

"Att bara våga göra projekt. Och inte fastna alltför mycket i vad slutresultatet faktiskt kommer att bli."

Så formulerar Fredrik Ekström, kommunikationschef på det svenska ärevördiga varumärket Tretorn - 128 år gammalt - sin bästa idé. Och det var precis så arbetet startade för tre år sedan med deras kollektion döpt till "Eco Essentials".

"Vi satt och bläddrade i våra arkiv över vår historia för att få inspiration till vad vi ville göra under de kommande 125 åren."

Bolaget ville ta ett betydligt större miljöansvar, men utmaningen internt - och inom modebranschen generellt - är att det ofta tar flera år mellan kläckt idé till färdig produkt. Då föddes Eco Essentials som ett slags interna "gerillaprojekt" för att bara på ett halvår finnas ute på marknaden. Textilierna som används är återvunnet spillmaterial som bland annat kommer från kasserade PET-flaskor eller uppsamlade fiskenät i nylon och för att skynda på processen sker projekten i samarbete med en extern partner.

"Vad vi gjorde var att staka ut en riktning för att sedan sätta igång mindre projekt och att testa vägen framåt."

Sedan blev det upp till konsumenten om satsningen skulle leva vidare, deras första produkt - en limiterad regnjacka gjord på överblivna spillbitar - sålde slut på elva dagar.

"Men att bara göra några få jackor förändrar inte mycket, det är först när det går att växla upp i storskalig produktion som det ger faktiskt resultat", säger Fredrik Ekström och berättar att idag är 85 procent av alla regnkläder från Tretorn tillverkade av återvunnet material.

Så det går verkligen att skapa förändring i en smutsig bransch på kort tid?

"Ja, så länge viljan att förändra verkligen finns där. Många modeföretag lever kvar i väldigt gamla produktionssätt, när det samtidigt har hänt oerhört mycket vad gäller utvecklingen av textilier och andra material. Och har du bara ett öppet sinne är det idag faktiskt väldigt lätt att hitta alternativ som både är billigare och samtidigt betydligt miljövänligare."

Lyssna till hela samtalet med Fredrik Ekström i lunchpodden "Min bästa idé" för att höra mer om hur de med små steg åstadkommit stora förändringar.

 

Följ Ulf Skarins dagliga luncher på Instagram med personerna som skapar det nya näringslivet och lyssna på hans TEDx-talk om luncherna här.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST