Facebook-gruppen 'Tågsemester' exploderar – fler vill resa flygfritt

"Vi har gått från 3 600 medlemmar till närmare 40 000 på ett år."

Fjolårets omdiskuterade ämne flygresor bidrog till ett enormt intresse för Facebook-gruppen Tågsemester – en grupp för de som helst väljer tåg som färdmedel. Susanna Elfors startade gruppen, som nu har 43 000 medlemmar och fortsätter öka kraftigt dag för dag.

"Jag startade gruppen 2014 och sen hände det inte så mycket på ett par år. Men under förra året exploderade intresset. Vi har gått från 3 600 medlemmar till närmare 40 000 på ett år. I dag ligger ökningstakten på 300-600 nya medlemmar per dygn", säger grundaren Susanna Elfors till Aktuell Hållbarhet.

Läs mer: Flygfritt: Samtal strömmar in till den lilla tågresebyrån i Kalmar – fördubblar omsättningen på utlandsresor i år

I gruppen kan man ta del av tips kring hur man tar sig runt med tåg, både i- och utanför Sverige. Det utbyts också information mellan alla medlemmar som har olika erfarenheter – från de som precis fått upp ögonen för tågresandet, till rutinerade globetrotters.

"Det handlar mycket hur man bokar och hur man tar sig till en plats. Eller hur man ska köpa biljetter och om tiden för att byta räcker här och där. Men sen är det också mycket tips om vilka som är de bästa platserna att besöka i Europa och Sverige", säger Susanna Elfors.

Hennes bästa tips för den som vill skippa flygresorna och hellre hoppa på tåget är att hålla sig sysselsatt och inte ta sig vatten över huvudet genom åka längre bort än man hinner med. Men även att se resan som en god möjlighet att stanna upp på vägen och passa på att upptäcka nya platser.