Fotograf: Hasse Holmberg/TT

Ekonomernas hatobjekt 'flyttskatt' slopas i nya uppgörelsen – flygskatten gör comeback

Det här betyder uppgörelsen mellan S, C, L och MP.

Enligt dokument som Dagens Nyheter tagit del av innebär uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna att räntebeläggningen av uppskovsbeloppet på realisationsvinster vid bostadsförsäljningar avskaffas.

Enkelt förklarat betyder det att om du väljer att skjuta upp en vinst på en bostadsförsäljning så slipper du betala en årlig skatt på 0,5 procent på uppskovsbeloppet.

Det är en del av vad som brukar kallas flyttskatt, som ekonomer kritiserar för att skapa tröghet på marknaden.

DN skriver också, vilket tidigare rapporterades av Aftonbladet, att uppgörelsen innebär att flygskatten återinförs på samma nivå som tidigare.

Flygskatten infördes av rödgröna regeringen för två år sedan, men slopades i Moderaternas och Kristdemokraternas budget som röstades igenom i december.

Enligt DN skriver de fyra partiledarna i det dokument som partikollegorna ska ta ställning till att "våra partier har skilda ideologiska utgångspunkter men förenas i demokratins grunder".

Läs mer: Uppgörelse klar mellan S och mittenpartier


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.