Fotograf: Pexels, Alfred Berg

Aktienestorns 4 bästa köp för oroliga börstider: ”Ericsson är intressant”

Börsen kan mycket väl vända upp igen med kraft efter höstens oro spår Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg. Han pekar dock ut en fyrklöver med mer konjunkturstabila aktier som sina säkra favoritköp just nu.

"Det är en väldigt tudelad syn. För bara någon månad sedan bedömde jag, utifrån fallande vinstestimat och svagare konjunktur att börsen skulle kunna hamna någonstans mellan minus 5 till 0 under 2019. Men eftersom startläget är lågt efter höstens oro kan vi också få se en uppgång på 10 procent beroende på händelseutvecklingen", säger han.

Alfred Berg har dock nyligen gått från övervikt till neutral i aktier i sin allokeringssyn.

"Vi är inte så negativa att vi kastar in handduken och underviktar portföljerna, men det finns inte så mycket att placera i just nu. Sentimentet är så kraftigt negativt att det inte krävs mycket för en uppåtrekyl."

"Vi avvaktar händelsutvecklingen även om urblåsningen mest handlar om psykologiska faktorer och egentligen gör det lockande att köpa", säger han.

Närmast i blickfånget ligger Brexit-omröstningen i det brittiska parlamentet på tisdag den 15 januari.

Nästa hållpunkt är World Economic Forums årliga möte i Davos den 22-25 januari och vad som händer i USA:s handelskrig med Kina. För övrigt gäller det att hålla kolla på bolagsrapporterna när de trillar in.

"Vi har en del utmaningar framåt. Tullkriget syftar till att komma tillrätta med onödiga kostnader. Lyckas Trump är det positivt. Då ser framtiden inte så mörk ut. Om USA och Kina kommer överens den närmaste månaden kan vinstestimaten skruvas upp lite, förväntningarna om att våra export- och importföretag ska drabbas komma på skam och cykliska bolag bli mer intressanta", säger Olavi.

"Tror man på en starkare cyklisk konjunktur igen så står sig tyska, japanska, nordiska och då främst svenska, aktier väl. Många oroar sig dock för att konjunkturen ska vika ytterligare i takt med att räntorna normaliseras och då går förmodligen de tre marknader svagt. Det är fifty-fifty om vi får rätt eller inte."

Blir det en hård Brexit, där Storbritannien lämnar EU utan särskilt avtal, blir det ytterligare turbulens, vilket drabbar Sverige eftersom vi har mycket handel med Storbritannien, varnar han vidare.

"Här hemma har PMI (inköpschefsindex,reds anm) successivt börjat revideras ned, men analytikernas bolagsestimat, som toppat 2017 och 2018, har med näppe reviderats ned. Analytikerna är ännu försiktiga med att revidera ned sina prognoser, särskilt som bolagen inte sagt så mycket negativt om konjunkturen. Under Q3 var det få bolag som signalerade något negativt kring konjunkturen och efterfrågan, tvärtom", understryker han.

"Det är återigen upp till bevis för bolagen. Det var svårt att slå högt ställda förväntningar i Q3 och kommer bli så också under Q4. Vi får helt enkelt vänta och se vad de kommunicerar. Men det ligger i farans riktning att det kommer lite negativa kommentarer."

Än viktigare är dock hur centralbankerna väljer att agera, poängterar han.

"Fed har nu visat sig lyhörd och gett ett mjukare besked mot ett tidigare mer hökaktigt. Samtidigt får vi inte glömma att ECB nu avslutar sina stödåtgärder. Möjligen höjer de räntan efter sommaren. Faktum är att det nu är fler centralbanker som höjer än som sänker och under året så minskar penningmängden globalt. Minskar den för snabbt kommer det verka dämpande på konjunkturen, i ett läge när man inte vill ha det, så här krävs en fingertoppskänsla från centralbankerna. Alla de stora centralbankerna försöker få upp räntan så att de kan hjälpa ekonomin när den bromsar in, vilket i sig är positivt, men som sagt så kan tajmingen ifrågasättas när nu konjunkturen globalt sett antas mattas. Och så länge marknaden tror på en svagare konjunktur kan den bara överbevisas av bolagsrapporterna i dagsläget."

"För svenska bolag finns dock en uppsida till följd av det låga ränteläget", slår han fast.

Den som vill äga aktier bör fokusera på mindre cykliskt betonade aktier i hans scenario. Han lyfter fram bolag som Ericsson, Nokia, AstraZeneca och H&M.

"Ericsson är ett intressant alternativ även i år så länge operatörerna har råd och är stressade att investera i ny teknik, då de har en mycket stor produktportfölj för 5G, liksom också Nokia har. Bägge gynnas också av misstänksamheten mot kinesiska Huawei.

Påverkas din syn av den nya miljardsmällen i Ericsson?

"Nej, nu blev den lite billigare och marginalerna och kassaflödet förbättras"

Läs mer: Ericsson lägger ned fiaskosystem – tvingas ta miljardsmäll och nya nedskärningar

Med på den defensiva favoritlistan finns också Astra Zeneca.

"Astra Zeneca väntas uppdatera marknaden vid cirka 20 tillfällen om sin omfattande portfölj av preparat under första halvåret, varav flera kan bli nya blockbusters."

Högre upp på riskskalan finns H&M och att Karl-Johan Persson vänder skutan.

"Men det krävs rätt mycket då en hel del redan gjorts i form av nya varumärken, konceptet etcetera. De har makten i sin hand med sin finansiella ställning. Jag tror många sålt av kanske mer för att förtroendet rasat än på bolagets förmåga att faktiskt ta tag i sin egen utveckling", säger Jonas Olavi.

Han noterar samtidigt att cykliska bolag som verkstad blivit väldigt billiga om vinstmultiplar och vinstprognoserna håller.

"Snart är det köpläge även i dem."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST