Världens rikaste pizzabud är en svensk 38-åring – här berättar han för första gången sagan om Delivery Hero

Med hjälp av 20 000 cykelbud på fem kontinenter har Niklas Östberg tagit sig in på Veckans Affärers miljardärslista. Hans tyska tillväxtbolag Delivery Hero har finkammat Europa på uppköpskandidater – men i Kina fick han nobben.

Cirka 40 000 gigarbetare ingår i det matleveransimperium som den relativt okände och medie­skygge miljardären Niklas Östberg byggt upp. Delivery Hero, med huvudkontor i Berlin, har ett börsvärde på 69 miljarder kronor och är störst i världen i sin bransch mätt i antalet leveranser. Själv är han värd 1,2 miljarder och nummer 171 på Veckans Affärers årliga lista över landets alla miljardärer.

Nu sitter han här, mitt emot mig i ett litet rum på Söder i Stockholm, beredd att berätta hur det gick till.

"Jag har inte riktigt haft tid med sådant här", säger han och ler lite generat.

"Det enda jag fokuserat på är saker som gjort att verksamheten gått bättre."

Sent, alldeles för sent enligt honom själv, började han omge sig med kompe­tenta människor som kunde avlasta honom. Innan dess ville den målmedvetne 38-åringen göra allting själv. Eller åtminstone peka med hela handen. För vem kunde mer om verksamheten än han själv?

"I början hade jag väldigt starka åsikter om hur allt skulle göras. Det var svårt att anställa ett bra team som samtidigt var villiga att låta chefen stå bakom ryggen och detaljstyra. Jag hade inte heller tid att leta, var bara tvungen att ta in folk som lydde order – gör exakt så här. Men någonstans på vägen insåg jag att det inte funkade."

Brytpunkten kom för fyra år sedan. Av en slump.

Läs hela intervjun med Niklas Östberg på vår premiumsajt VA Insights:

 

Prova Veckans Affärer Insights gratis i 30 dagar


Är du redan prenumerant? Läs här!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST