Fotograf: Reinhard Kraus/AP

Världen har just passerat ”peak bensinbil”, enligt analytiker

Försäljningen av bilar med förbränningsmotorer under 2018 kommer förmodligen aldrig att överstigas, bedömer fordonsanalytiker.

"Vi kommer förmodligen se peaken för bilar med förbränningsmotorer under 2018 baserat på global försäljning till och med oktober, plus estimat för november och december."

Det säger Felipe Munoz, global fordonsanalytiker på Jato Dynamics, till Financial Times.

Morgan Stanley väntar sig att globala bilproduktionen backar med 1 procent under 2019, medan Evercore ISI räknar med att försäljningen samtidigt krymper med 0,6 procent.

Vad som gör nuvarande situation unik är att även om totala bilförsäljningen skulle öka under 2019 och 2020 så väntas bensinbilarna bli färre när efterfrågan styrs om mot elektriska fordon.

Tidigare bedömdes det att efterfrågan på bensinbilar skulle fortsätta växa fram till år 2022 eller ännu längre. Men månader som analytiker beskriver som "katastrofala" och "mardrömslika" för industrin har ställt den prognosen på ända. Brexit, Trumps handelskrig och nya utsläppsmål i Europa är faktorer som påverkar, skriver FT.

I Kina, som är världens största bilmarknad, har försäljningen av bensinbilar redan bromsat in och börjat backa. Under fjolårets första tio månader såldes färre än 18 miljoner sådana bilar, en nedgång från 18,7 miljoner året dessförinnan, enligt tidningen. Samtidig närapå fördubblades försäljningen av bilar med alternativa drivmedel.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.