Anders Engström

Experten: Vi behöver äta mindre kött och mer insekter

Kan insekter vara framtidens mat? Enligt förespråkarna är insekter inte bara nyttig och proteinrik föda – de går dessutom att odla effektivt i stor skala. I Sverige är insektsmaten fortfarande förbjuden, men insektsbloggaren och författaren Anders Engström ger inte upp hoppet.

Hållbar matproduktion är en av framtidens stora utmaningar, framförallt när det gäller proteinkällor. Om vi kraftigt ska reducera intaget av animaliskt protein måste detta på sikt ersättas av någonting annat.

Labbkött och alger är delar av lösningen. Insekter är en annan. För många i västvärlden låter detta märkligt, men faktum är att två miljarder människor världen över gärna tillagar och äter några av de 2111 insektsarter som hittills anses vara ätbara.

Anders Engström började blogga om insekter för fem år sedan. Han lekte med tanken på att skapa den perfekta insektsburgaren som kunde konkurrera med de hippa högrevsburgarna som fyllde storstäderna.

HEJA FRAMTIDEN

Podcasten Heja framtiden vill lyfta nyheter kring positiv utveckling och tekniska möjligheter och föra samtal kring hur vi kan skapa en bättre framtid tillsammans.

I detta avsnitt intervjuar Christian von Essen insektsbloggaren och författaren Anders Engström.

"Sen upptäckte både jag och Livsmedelsverket att det var förbjudet", berättar han i podcasten Heja Framtiden.

I november 2018 släppte han ändå Sveriges första bok på ämnet: Äta insekter – entomaten och det stora proteinskiftet, med fakta och bakgrundshistoria blandat med nya recept av kocken Ola Albrektsson.

Enligt Anders Engström hade Livsmedelsverket 2017 en möjlighet att tillåta insekter som livsmedel i Sverige, men valde istället att gå på en striktare EU-tolkning av regelverket. Nu måste branschen ansöka om tillstånd för en insektsart i taget – en kostsam och tidskrävande process som förvisso kommer att innebära tillstånd för hela EU, men som riskerar att utesluta de kommersiellt mindre gångbara arterna. Flera svenska startups, bland annat det omtalade bolaget Qvicket, har redan gett upp sin verksamhet.

Men det finns många anledningar till att insekter ofta återkommer i diskussionerna om framtidens mat, menar Anders Engström.

"Insekter kan odlas resurssnålt och effektivt i urbana miljöer. De innehåller samma proteinmängd som rött kött, och är dessutom rika på järn och B12."

Det är med andra ord inte bara klimat- och miljöengagerade som människor intresserar sig för entomaten – för tränings- och hälsofolket passar kosten utmärkt. Bars och shakes med syrspulver konsumeras exempelvis flitigt i länder som kommit längre på vägen – bland annat Finland, Danmark, Belgien, Holland och Storbritannien.

"Det finns folk i dag som kallar sig entovegetarianer och entoveganer – att komplettera en växtbaserad kost med insekter tror jag kommer bli allt vanligare. Men jag hoppas också att man vågar sig på mer matlagning också – det finns massor av spännande smaker att få fram, som umami, syra och nötighet. Några av världens främsta kockar är redan med på tåget."

Lyssna på hela intervjun i senaste avsnittet av podden Heja framtiden här:

 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Forna världsartisten går mot sitt andra stora genombrott – som vd för familjeföretaget
  2. Därför blir så många inkompetenta män ledare – och så kan det förhindras
  3. Blågul totaldominans bland Nordens 10 hetaste aktier att köpa just nu
  4. Deppiga inköpschefer sänker börsen – Swedbank åter i fokus
  5. Swedbanks interna utredning sågas från alla håll: ”Tror inte någon blev klokare”
  1. Så gick Supertalangen från idé till att sälja t-shirts med ”Skam”-citat för en kvarts miljon kronor på två veckor
  2. Bredbandsjesus träder fram 20 år efter IT-yran: ”Ikea kunde ha blivit Amazon och Ericsson ha utvecklat Whatsapp”
  3. Då: Kickad från Ericsson – Nu: Han är bäst betalde svenske chefen någonsin
  4. Listan: Börsens allra bästa köp – enligt 988 analyser
  5. Därför blir så många inkompetenta män ledare – och så kan det förhindras

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.