Fotograf: Pexels, pressbild (montage)

”Hey Google, kan du stava till idiot?” – snart kan dina röstassistenter bråka med varandra, spår Ericsson i trendrapport

Smekmånaden är över. De närmaste åren riskerar du att få lära känna mindre smickrande sidor av din röstassistent.

Den må framstå som oförarglig och hjälpsam till en början, men hur reagerar du om din röstassistent förvandlas till en dryg besserwisser? Risken finns att den kommer att mucka gräl – inte nödvändigtvis med dig, utan med andra enheter i hemmet.

Det är en trend som telekomjätten Ericsson identifierat inför 2019 i en rapport som baseras på intervjuer med teknikanvändare. Två av tre tror att vi kommer få se konflikter mellan smarta enheter på samma sätt som mellan familjemedlemmar.

Om du själv dras med i grälen lär inte det gå obemärkt förbi. Många väntar sig att virtuella assistenter i framtiden kommer att lära sig känna av vårt humör.

Läs även: VA testar: Så bra är Google Home – som sökjätten vill ska "frigöra kvalitetstid"

Här är de tio viktigaste trenderna, enligt Ericsson:

1. Medvetna teknikprylar
6 av 10 som använder virtuella assistenter menar att teknik som förstår vårt humör kommer vara vanliga inom tre år.

2. Smarta gräl
66 procent tror att vi inom tre år får se gräl mellan smarta högtalare, precis som om de vore familjemedlemmar.

3. Spionerande appar
5 av 10 konsumenter tror att appar samlar in data om användarna även när de inte använder appen.

4. Påtvingat godkännande
51 procent tycker illa om att alltid behöva acceptera datainsamlande webbkakor.

5. Färdigheternas internet
En majoritet av AR/VR-användarna vill ha appar, glasögon och handskar som ger virtuella instruktionerna för praktiska vardagsproblem.

6. Beröringslös konsumtion
Ungefär hälften av dem som använder virtuella assistenter vill automatisera hanteringen av räkningar och prenumerationer, och dessutom inköp av basvaror till hushållet.

7. Mental fetma
31 procent av konsumenterna förväntar sig att snart kunna gå och göra hjärnjympa för att träna tankeverksamhet, i takt med att beslutsfattande i vardagen alltmer automatiseras.

8. Ekologiskt jag
4 av 10 vill ha en smart klocka som mäter deras koldioxidavtryck.

9. En digital tvilling
48 procent som använder AR eller VR vill ha digitala avatarer, en digital dubbelgångare som gör det möjligt att vara på två ställen samtidigt.

10. 5G automatiserar samhället
Omkring 20 procent av smarttelefonanvändarna i 50 länder menar att 5G kommer att göra det lättare att koppla upp IoT-prylar som hushållsmaskiner och vatten- eller elmätare.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.