Tim Cook Fotograf: Tim Risberg/TT

Apples vd Tim Cook får rekordhög bonus

Tim Cook får extra klirr i kassan.

Apples vd Tim Cook får en för honom rekordhög årsbonus om 12 miljoner dollar för 2018, ett år som marknadsvärdet stundtals nådde över 1.000 miljarder dollar.

Det rapporterar Bloomberg News.

Sent på tisdagen framgick det i pliktskyldig rapportering från Apple att Tim Cook får den rekordhöga bonusen för räkenskapsåret som tog slut den 29 september. Bonusen var länkad till mål avseende intäkter och rörelseresultat, vilka båda ökade 16 procent under det gångna räkenskapsåret. För de två närmast föregående åren låg bonusen på 9,3 respektive 5,4 miljoner dollar.

Rapporteringen från bolaget kommer kanske i lite olycklig tid, konstaterar Bloomberg News. Detta då Apple under förra veckan, för första gången på nära två sekel, sänkte sin intäktsprognos och att aktien därefter tappat drygt 10 procent.

Läs mer: Tim Cook om Apples första vinstvarning på 15 år: Kina har börjat bromsa in

Tim Cook hade en lön om 3 miljoner dollar under fjolåret medan han samtidigt fick aktier värda 121 miljoner dollar genom ett tioårigt incitamentsprogram. Tillsammans med extraförmåner om 0,7 miljoner dollar låg den totala ersättningen till honom på 136 miljoner dollar för det gångna räkenskapsåret.

I samband med att Tim Cook tog över som vd efter Steve Jobs skapades ett större aktieincitamentsprogram för honom, påminner Bloomberg News. Den årliga tilldelningen beror bland annat på hur Apples aktie utvecklas i förhållande till andra S&P 500-bolags. Före den senaste tidens svagare kursutveckling har Apple-aktien gått bättre än mer än två tredjedelar av övriga S&P 500-aktier under de senaste tre åren. Mot bakgrund av utvecklingen erhöll Tim Cook 560.000 Apple-aktier i höstas.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Rusning till Leif GW:s och Göran Perssons bolag som laddar för börspremiär
  2. Sveriges doldis-techstjärna sålde just sitt bolag till Uber för 29 miljarder – allt började med en hjärnblödning
  3. Paret satsade sina bröllopspengar och hackade Ikea – idag säljer de sina soffben i 30 länder
  4. Aktierna som ska upp 40% eller mer – enligt proffsen
  5. Fondens floppår drabbade 300 000 sparare – nu lämnar förvaltaren
  1. Därför blir så många inkompetenta män ledare – och så kan det förhindras
  2. Då: Kickad från Ericsson – Nu: Han är bäst betalde svenske chefen någonsin
  3. Aktien rasade 26% – sen stoppades all handel i forskningsbolaget
  4. Forna världsartisten går mot sitt andra stora genombrott – som vd för familjeföretaget
  5. Nästa vecka tar hon över Handelsbanken – bryter 150 år av gubbvälde

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.