Fotograf: Richard Drew/AP

Wall Street fortsätter uppåt efter starka jobbsiffror – Spotify stiger trots slaktad riktkurs

Netflix, Tesla och Spotify tillhör vinnarna i veckans inledande handel.

De ledande börserna i New York stärktes på bred front under måndagen och utökade därmed fredagens kraftiga uppgångar, som skedde i spåren av den starka jobbrapporten, förhoppningar kring en lösning av handelskonflikten med Kina och signaler om en lyhörd Fed-ledning.

Vid stängning var Dow Jones industriindex upp 0,4 procent till 23.533. Det bredare S&P 500 steg 0,7 procent till 2.550, medan Nasdaq Composite ökade 1,3 procent till 6.823.

Sektorvis stärktes detaljhandel 2,8 procent. Kraftbolag backade 0,7 procent.

Statistik på eftermiddagen visade att ISM inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 57,6 i december jämfört med 60,7 i november. Väntat enligt Reuters prognosenkät var ett index på 59,0.

Kina har goda förhoppningar om att kunna arbeta tillsammans med USA för att lösa handelsspänningarna, uppgav det kinesiska handelsdepartementet på måndagen, efter att de två länderna återupptagit samtalen, rapporterade Reuters.

På bolagsfronten köper Eli Lilly biofarmaföretaget Loxo Oncology för motsvarande en totalsumma på cirka 8 miljarder dollar. Eli Lilly stärktes 0,5 procent medan förvärvsobjektet rusade drygt 66 procent.

Netflix ökade 6,0 procent till 315:34 dollar. Enligt Piper Jaffray kan antalet prenumeranter öka mer än vad marknaden för tillfället räknar med, skriver Bloomberg. Investmentbanken upprepade samtidigt sin överviktsrekommendation med riktkursen 430 dollar.

General Electric avancerade 6,2 procent på uppgifter om att private equity-bolaget Apollo Global Management förbereder ett bud på GE:s flygleasingverksamhet.

Tesla inledde på måndagen byggnationen av elbilstillverkarens nya fabrik i Shanghai-området. Bolagets vd Elon Musk meddelade via Twitter att arbetet väntas vara slutfört till sommaren och att produktionen av Model 3 kommer att inledas i slutet av året. Aktien stärktes 5,4 procent.

Kraftbolaget PG&E rasade 22,3 procent efter medieuppgifter om att kraftbolaget överväger att ansöka om konkursskydd i och med att det kan riskera stora skulder i spåren av storbränderna 2017 och 2018 i Kalifornien.

Guggenheim har dragit ner rekommendationen för Spotify till neutral från köp samtidigt som riktkursen sänktes till 120 dollar från 190. Aktien gick trots det upp med 0,7 procent till 119:36 dollar.

På den fortsatta rekommendationsfronten har Cowen nedgraderat tobaksjätten Altria till "market perform". Aktien tappade 3,0 procent.

Bland råvaror steg WTI-oljan 1,5 procent till 48:67 dollar.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp 2 punkter till 2,69 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST