Fotograf: Pi Frisk/TT

Aktierna som stiger mest under börsens tredje raka plusdag

Stockholmsbörsen gick på tisdagen mot sin tredje raka handelsdag med plus i slutkolumnen. H&M följde med övrig europeisk handelssektor uppåt. Verkstad gick överlag starkt i väntan på nya besked om handelssamtalen mellan USA och Kina.

Vid 13.30-tiden var OMXS30-index upp 1,5 procent till nivån 1.461. Aktier till ett värde av 6,4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Utvecklingen var liknande på de europeiska börserna med uppgångar mellan 0,8 och 1,4 procent.

Detaljhandelssektorn gick överlag starkt i Europa och i Stockholm klättrade H&M drygt 3 procent.

På OMXS30-indexet gav rekommendationsändringar till en lång rad kursreaktioner, bland annat steg verkstadsbolaget Sandvik 2,8 procent. Bank of America Merrill Lynch har i ett svep höjt rekommendationen till köp från underperform. Banken menar att Sandvik har pressats för hårt den senaste tiden till följd av makro-oro samt motvind från tuffa jämförelsetal för verksamheten. Samma bank har även höjt sin rekommendation för ABB till köp från neutral samtidigt som Redburn dragit upp ABB till neutral från tidigare sälj. ABB-aktien var upp 2,3 procent.

Volvo ökade samtidigt nära 4 procent. Investerare inväntar utfallet handelsförhandlingarna mellan USA och Kina. Närmast inväntas ett tv-sänt tal som USA-presidenten Donald Trump ska hålla sent på tisdagen.

"Även om det är pågående samtal så är han en väldigt erfaren förhandlare så det kommer mer att handla om vilken ton han använder", sade Bankinters analyschef Forcada till Bloomberg News.

Goldman Sachs har höjt riktkursen för Electrolux till 219 kronor, från tidigare 208 kronor. Vitvaruaktien ökade 3,7 procent till 196:50 kronor.

Bland de mindre cykliska bolagen steg Tele2 nära 2 procent. Danske Markets har höjt teleoperatörsaktien till köp från tidigare behåll.

Utanför storbolagsindex klättrade bilsäkerhetsföretaget Veoneer hela 8,6 procent. Bolaget redovisade en orderingång för helåret 2018 på 5,9 miljarder dollar, en ökning med 40 procent från 2017, motsvarande intäkter om cirka 1,2 miljarder dollar per år de kommande åren.

"Det innebär en ökning av takten jämfört med det tredje kvartalet, då motsvarande siffra var 1,1 miljarder dollar. Det utgör sannolikt en påminnelse för investerarna om vilken ställning Veoneer har och att bolaget ökar marknadsandelarna inom aktiv säkerhet", sade Hampus Engellau, fordonsanalytiker på Handelsbanken Capital Markets, till Direkt.

Tobii avancerade 10 procent. Detta efter att bolaget tillkännagett att samarbete kring ett VR-headset som meddelades i höstas är med HTC. Tobii och HTC samarbetar för att integrera Tobiis eyetracking-teknologi i ett nytt VR-headset från HTC.

Diamantbolaget Lucaras börsvärde steg med drygt 6 procent. Bolaget har gett en intäktsprognos för 2019 och dessutom meddelat att det genomfört sin första försäljning via det nya handelssystemet Clara.

Storytel överträffade sina egna prognoser för betalande abonnenter och steg nära 1 procent. Under det fjärde kvartalet hade ljudboksbolaget 768.700 betalande abonnenter i genomsnitt, jämfört med prognos om 765.000 kunder. Även streamingintäkterna, som uppgick till drygt 290 miljoner kronor i det fjärde kvartalet, var något över prognos.

Pareto Securities har höjt sin rekommendation för Cellavision till köp från sälj. Riktkursen har justerats upp till 235 kronor från 230 kronor. Aktien handlades drygt 5 procent högre till 221:80 kronor.

Gränges tillhörde tisdagens förlorare med 1,1 procents tapp. Danske har justerat estimaten för bolaget ytterligare och banken varnar bland annat för effekterna av en svagare kinesisk bilmarknad.

Läs mer: Wall Street fortsätter uppåt efter starka jobbsiffror – Spotify stiger trots slaktad riktkurs


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST