Röstassistenter som Google Assistant fortsätter att vara ett hett tema på CES. Fotograf: Jae C Hong/AP

Gigantiska pryljippot i Las Vegas i gång – här är årets lanseringar och nästa stora grej

Snabbare bredband, minskad fördröjning och lägre energiförbrukning. Det är innebörden av årets snackis på världens största elektronikmässa Consumer Electronics Show, CES, i Las Vegas – 5G. Pilotprojekt är redan igång i städer som Los Angeles och Houston och inom några månader släpps 5G-mobiler på bred front.

Med drygt 4 500 utställare, 180 000 besökare från 150 länder, cirka 230 000 kvadratmeters utställningsyta och drygt 50 år på nacken är Consumer Electronics Show, CES, i Las Vegas världens största och mest inflytelserika mässa på elektronikområdet.

Årets mässa startade under tisdagen och pågår arbetsveckan ut.

Hetast:

Redan nu står det klart att 5G är det hetaste samtalsämnet. Enkelt förklarat är 5G en grundförutsättning för att Internet of things – sakernas internet – ska lyfta mot nya höjder.

Med hastigheter som pendlar mellan ett par hundra megabit per sekund upp till ett par gigabit per sekund kan fördröjningar också bli ett minne blott. Pilotprojekt pågår i städer som Los Angeles och Houston och Samsung släpper en 5G-enhet inom ett par månader.

Hetaste CES-trenden från förra året – virtuella röstassistenter – är fortsatt stekhet.
Här ligger Amazon med smarta högtalaren Echo och Google med dito Google Home i vinnarhålet, medan Apple saknar smarta högtalare i 50-100-dollarsintervallet.

I en intervju med CBS liknar Cnet-redaktören Dan Ackerman installationen av AI-systemen Alexa och Google Assistant i en uppsjö av prylar vid "trojanska hästar".
Ett hett diskussionsämne är vad som sker med Apple efter jättens vinstvarning och om det är början till slutet för smarta telefoner.

Här försöker tillverkare som Samsung och LG ge en "andra andning" genom mobiler där själva skärmen går att vika ihop till en surfplatta och kinesiska uppstickaren Royale har precis visat upp Flexipai vid CES. Parallellt har Samsung släppt en bärbar dator som enkelt viks ihop till en stor surfplatta.

Heta elscooter-trenden som startade med Bird i USA och hunnit sprida sig till exempelvis Stockholm är fortsatt het och kinesiska jätten Segway-Ninebot visar upp nya modellen "Model Max" vid CES. Det är en mer pålitlig modell oavsett väderlek.

Mindre hett:

Även om AI-system - och då särskilt virtuella assistenter - är hett vid årets mässa är det inte lika mycket prat om AI-system för förarlösa fordon.

Financial Times menar att det krävs att fordonen lämnar sina testbäddar i Kalifornien och Arizona.

"Vi blev lovade flygande bilar, men får i stället intelligenta toaletter."

Ett CES-exempel är Kohler Numi 2.0 Intelligent Toilet som förutom att exempelvis kontrollera vattenåtgången har Alexa installerat. Många experter har redan hunnit göra sig lustiga över sådana toaletter.

Ljummet:

CES kryllar av tv-apparater med 8K-upplösning, men medan tillverkarna genom beteckningar som 4K och new Ultra HD lyckades väl med att sälja fler tv- apparater räknar Dan Ackerman med att 8K blir samma fiasko som 3D-tv.

Bubblare:

CES är känt för en uppsjö av spännande, men också mer eller mindre galna produkter. Årets mässa utgör inget undantag.

CNBC:s teknikexpert Todd Hasselton har hittat en rad produkter som sticker ut från mängden.

- Ovis Suticase är en resväska som följer dig vart du går och meddelar mobilen om väskan har blivit stulen.
- Timekettle visar upp WT2 för direktöversättning för tvåvägskommmunikation i form av earplugs kopplade till mobilen.
- Elektroniska skateboarden Spectra gör att du inte behöver tidigare erfarenhet, utan det räcker med att luta dig i olika riktningar.
- HiMirror blir din skönhetskonsult och bedömer exempelvis din hy och hur du kan använda olika skönhetsprodukter på bästa sätt, men ger också råd om hur du ska bli mer fit.
- Diabetiker kan få hjälp av Aerbetic som enbart genom andedräkter mäter blodsockernivåer.

Andra saker värda att nämna är:
- Japanska ölfrysen DrinkShift som räknar ut hur många öl du har druckit och automatiskt beställer nya.
- The SatPaq sätts på en vanlig smart telefon och kan likt namnet antyder vid exempelvis en katastrofsituation ge uppkoppling mot satelliter för att skicka textmeddelanden.
- Årets Julklapp 1988 bakmaskinen tycks ha gjort comeback genom Breadbot som bakar 10 limpor per timme.
- En spännande produkt som rider på vågen med virtuella röstassistenter är mute+.
Produkten placeras ovanpå Alexa och blockerar ljudinspelningen utefter timerinställning.
Allt för att värna om vår alltmer hotade integritet.

Läs mer: Apple hånar konkurrenterna på prylmässan i Vegas utan att ens vara där


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.