Fotograf: Pressbild

Analytiker spår kurskollaps i Tesla: ”Därför ska aktien ned 70%”

Kursrallyt kommer sluta i förskräckelse, varnar proffset.

Året har börjat brant utför för Tesla-aktien och enligt Vertical Research Groups analytiker Gordon Johnson är det bara början. Hans prognos är att aktien bara är värd 88 dollar vid årets slut. Om han får rätt kommer omkring 70 procent av börsvärdet raderas ut tills dess.

Johnson säger till finanssajten CNBC på att aktien handlas till omkring 100 gånger vinsten för tredje kvartalet, och att "företaget uppenbart inte växer i den takten".

Enligt honom kommer bolaget få svårt att någonsin leverera så starka siffror som för tredje kvartalet, då bolaget överraskade med vinstsiffror. Det låg bakom kursrallyt på 27 procent i oktober – bolagets bästa månad på fyra och ett halvt år, enligt CNBC.

Sedan dess har kursen bromsat in och vänt nedåt. Flaskhalsar i produktionen och sänkta priser ligger bakom.

Johnson är för närvarande den största baissaren av Tesla-aktien, rapporterar CNBC. Enligt analytikernas genomsnittliga riktkurs, 334 dollar, är aktien bara något övervärderad.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.