Fotograf: Unsplash

Chalmersforskare om mänsklighetens framtid: Total förintelse är mer sannolikt än att vi lever som i dag

Hur kommer mänskligt liv att se ut om tusen, miljoner och miljarder år? Det är en minst sagt snårig frågeställning som forskare från flera olika discipliner vid Chalmers tekniska högskola ska försöka besvara.

"Vi ställs inför väldigt viktiga vägval, som kan ha enorma implikationer, inte bara för det här århundradet, utan för kommande årtusenden och årmiljoner", säger Olle Häggström, professor i matematisk statistik vid Chalmers tekniska högskola, som ingår i supergruppen av forskare, till Sveriges Radio.

De utgår från samlad forskning om allt från historia över mänskligt liv till modern teknik för att ta reda på hur liv på planeten kan se ut långt efter vår livstid. Forskarna skissar upp fyra möjliga vägar för mänskligheten:

  1. Status quo. Människan lever hållbart utan radikala förändringar.
  2. Ny teknik som till exempel superintelligent AI förändrar i grunden vad det innebär att vara människa.
  3. Mänskligheten expanderar genom att vi lyckas kolonisera universum.
  4. Mänsklighetens undergång som en följd av exempelvis kärnvapenkrig, global uppvärmning eller artificiell intelligens.

Den minst troliga är status quo eftersom vår kultur är förändringsbenägen, enligt deras bedömning. Mer troligt anses det att våra efterlevande går det fjärde dystopiska scenariot till mötes:

“Den totala förintelsen är mer sannolik. Jag ser också det mer sannolikt att vi lyckas så bra med vår utveckling, att vi expanderar här på jorden eller i rymden. Det verkar inte vara omöjligt i ett längre perspektiv”, säger Olle Häggström till SR.

Läs även: Klimatexperten: "Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under" 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST