Volvos riktkurs sänks efter miljardreservationen

Kepler Cheuvreux sänker sin riktkurs på Volvo från 140 kronor till 130 kronor efter torsdagskvällens besked att fordonskoncernen reserverar 7 miljarder kronor för att hantera de bedömda kostnaderna kring det tidigare kommunicerade avgasrelaterade komponentproblemet.

Det framgår av en analys där rekommendationen köp samtidigt upprepas.

"Beloppet är något större än de 5 miljarder kronor vi hade förväntat oss mot bakgrund av liknande problem som Cummins har haft", skriver Kepler Cheuvreux som konstaterar att beskedet därmed innebär en viss besvikelse.

Analyshuset har gjort små prognosförändringar sedan sin förra analysuppdatering i mitten av december och anser fortfarande att Volvo-aktien erbjuder bra värde.

"Volvo har gynnats av starka lastbilsmarknader i Europa och USA, och vi förväntar oss att den stora orderstocken i USA kommer att ge stöd under 2019. Jämförelsetalen för orderingången blir dock överlag tuff, särskilt i Europa", heter det i analysen.

Volvo meddelade på torsdagskvällen att bolaget reserverar 7 miljarder kronor i det fjärde kvartalet 2018. Den negativa kassaflödeseffekten kommer att börja under 2019 och gradvis öka under de kommande åren, var budskapet.

Volvokoncernen kommer löpande att se över reservens storlek allteftersom ärendet utvecklas, hette det vidare.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST