Fotograf: Linus Sundahl-Djerf/TT

Hopp om lösning på handelskriget ger börsbränsle – OMXS30 rejält upp

Det rådde åter optimism på börserna runt om i Europa under fredagen efter en slagig första handelsvecka på det nya året.

I Stockholm vände råvarubolagen upp tätt följt av industribolagen. Börser, metallpriser och oljepriser steg i hopp om en lösning i handelskonflikten mellan USA och Kina. Ett möte de båda länderna emellan väntas ske 7-8 januari i Peking, där dispyten väntas avslutas.

Läs även: Här är de svenska fonderna med störst exponering mot Apple

Ytterligare börsbränsle har kommit från Kina och dess centralbank, PBOC, som än en gång sänker reservkraven för landets banker i syfte att få fart på ekonomin.

Vid 13.40-tiden hade OMXS30 stigit med 1,6 procent till 1.416. Aktier för 4,6 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen.

Bland OMXS30-bolagen rekylerade gruvbolaget Boliden med 4,3 procent. Boliden hade ett motigt 2018 och backade med 34 procent i spåren av oro kring lägre global tillväxt och fallande råvarupriser. Även stålproducenten SSAB placerade sig högt bland vinnarna med en uppgång på 2,9 procent.

I motsatt riktning gick Essity som tappade 0,2 procent. Även de båda telekombolagen Telia och Tele2 placerade sig i botten av OMXS30-bolagen med marginella uppgångar.

Veckan har varit nyhetsfattig, med några få undantag. Lastbilstillverkaren Volvo har reserverat 7 miljarder kronor för de komponentproblem som bolaget tidigare gått ut med. Reserveringen kommer göras i det fjärde kvartalet 2018.

Det rådde delade meningar kring beloppet bland analyshusen men summan av detta resulterade i positiv syn och en uppgång i aktien. Volvo steg med 2,4 procent.

Läs även: Volvos riktkurs sänks efter miljardreservationen

Ett stigande oljepris, Brentoljan var upp med över 3 procent till drygt 57 dollar per fat, fick fart på de oljerelaterade aktierna. Lundin Petroleum steg med 4,7 procent. Lägre amerikanska oljelager och satt Opec sänkt sin produktion under december gav stöd.

Även Ipco och Enquest, som båda är oljeproducenter, steg med över 5 procent.

Än bättre gick det för börsens båda hotellaktier. Scandic Hotels, som fått höjd rekommendation till köp av SEB Equities, ökade drygt 9 procent.

Radisson Hospitality har fått höjt bud till 42:50 kronor av ett konsortium lett av Jinjiang International. Tidigare låg budet på 40 kronor. Aktien steg 4,6 procent till 42:40 kronor.

Fortsatt uppåt var det för det finska gruvbolaget Endomines som gått starkt även tidigare i veckan. Aktien har gått upp med över 40 procent. Under fredagen steg akten med 16 procent. Bolaget har fått fart efter ett stigande guldpris på senare tid.

Bland småbolagen kunde även uppgångar för Terranet och Nicoccino noteras med 31 procent respektive 18 procent. Terranet meddelade under onsdagen om ett testavtal med amerikansak Verizon Wireless.

Nicoccino handelsstoppades under torsdagen och gick sedan ut med informationen att det inlett diskussioner med potentiell samarbetspartner kring sin nikotinprodukt.

Marknaden väntar närmast på den amerikanska jobbrapporten, som kommer 14.30, där förväntningarna enligt Reuters är att sysselsättningen ökat med 177.000 personer i december.

Eftermiddagens paneldebatt med Fed-chefen Jerome Powell lär även följas med stort intresse. Denna väntas inledas 16.15.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST