Här är de svenska fonderna med störst exponering mot Apple

Veckans stora ras i Apple får effekter för svenska sparare. Tusentals svenskar äger aktien direkt. Men även många fonder är exponerade mot elektronikaktien. I Lannebo Vision utgör Apple nästan 8 procent av fondkapitalet.

För första gången sedan Apple lanserade mobiltelefonen Iphone är det en minoritet av analytikerna som rekommenderar köp av aktien.

Det skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Läs mer: Analytikernas skepsis till Apple växer – köprekar i minoritet för första gången efter Iphone-lanseringen

Även om analyskåren blivit mer skeptisk är det få som ser riktigt dystert på Apple, då endast två analytiker rekommenderar sälj.

Fonder Direkt har listat de fonder med störst exponering mot Apple som procentandel av fondkapitalet. Data är hämtad från Morningstar och gäller fonder med svenska kronor som basvaluta. Portföljdatum varierar på grund av fondbolagens inrapportering till Morningstar. Med agerande avses huruvida fonden har tagit ny position i aktien, ökat, minskat, eller inte gjort någon förändring av sitt innehav, under månaden för portföljdatum:

Fond % Portföljdatum Agerande

Lannebo Vision - 7,7 - 30 nov - Nej

Augmented Reality Fund - 6,3 - 30 nov - Ny

SEB Teknologifond - 5,9 - 30 nov - Ökat

Öhman Etisk Index USA - 5,1 - 31 dec - Minskat

Swedbank Robur Technology - 4,6 - 30 nov - Nej

Skandia Time Global UL - 4,3 - 30 nov - Ny

Handelsbanken Amerika Tema- 4,3 - 30 nov - Nej

Öhman Global Marknad Hållbar - 4,2 - 31 dec - Ökat

Apple sänkte på onsdagskvällen sin intäktsprognos för fjolårets tre sista månader till preliminärt 84 miljarder dollar, ned från tidigare prognos om 89-93 miljarder dollar, med hänvisning till en svagare utveckling i Kina.

Läs mer: Tim Cook om Apples första vinstvarning på 15 år: Kina har börjat bromsa in

Sedan aktien fallit 10 procent i torsdagens handel är Apple numera världens fjärde största bolag, sett till marknadsvärde. Större är Amazon, Microsoft och nu även Googles moderbolag Alphabet, rapporterar Financial Times.

Den första generationen av Iphone lanserades i januari 2007.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST