Fotograf: Eugene Hoshiko/TT

Apples vinstvarning fick Asienbörserna att skaka

En prognossänkning från supertungviktaren Apple fick Asienbörserna att skaka på torsdagen.

Efter onsdagens stängning i New York publicerade Apple-vd:n Tim Cook ett brev till aktieägarna, där bolagets eget intäktsestimat för det nyss avslutade kvartalet drogs ned rejält. Sänkningen förklarades med svagare Iphoneförsäljning än väntat - framför allt i Kina.

Varningen var enligt Morgan Stanley den första Apple har tvingats lämna på 15 år och börserna i Asien reagerade med att sänka många av bolagets underleverantörer.

"Med prognossänkningen kommer Apple att pressa leverantörerna att sänka sina priser och hålla lagren låga. /…/ Första kvartalet är redan en lågsäsong. Deras försäljning i första kvartalet kan bli förfärlig", sade Allan Lin, vice vd på Concord Securities, till Bloomberg News.

I Taipei sjönk Apples största kontraktstillverkare Foxconn med 1,7 procent och chipleverantören TSMC tappade 1,8 procent. På börsen i Seoul föll chiptillverkaren SK Hynix nästan 5 procent, medan Apples konkurrent och tillika underleverantör Samsung Electronics handlades ned 3 procent.

Bland Appleleverantörerna i Hongkong backade AAC Technologies drygt 6 procent och Sunny Optical nästan 8 procent. Sämst i Hang Seng var dock Volvo Cars systerbolag Geely Automobile, som föll cirka 9 procent. Morgan Stanley har närapå halverat sin riktkurs för aktien och dessutom sänkt rekommendationen till undervikt från jämvikt.

Då Apples varning spädde på osäkerheten om konjunkturen i Kina reagerade yenen, som ofta används som trygg hamn under marknadsturbulens, med att stiga. Under den tidiga handeln i Sydney stärktes yenen hastigt med nästan 8 procent mot australiendollarn, innan rörelsen vände. Tunn likviditet på grund av japansk helgledighet bidrog sannolikt till att förstärka rörelserna.

"Rörelserna var väldigt våldsamma. De lär ha kommit som en stor överraskning för somliga", sade Stephen Miller, rådgivare vid Grant Samuel Funds Management i Sydney, till Bloomberg.

Den enda börs i Asien/Stillahavsregionen som lyckades avancera under morgonen var Sydneybörsen, som har en låg andel teknikbolag och desto mer råvaror. ASX200 stärktes 1,4 procent med hjälp av en försvagad australiendollar. Storbankerna Westpac och ANZ handlades upp drygt 2 procent vardera.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST