Fotograf: Erna Holmberg/TT

UC: Fler konkurser i samtliga branscher under 2018

Under 2018 ökade antalet konkurser sammantaget med 13 procent jämfört med året innan, enligt kreditupplysningsföretaget UC.

Antalet företagskonkurser ökade med 2 procent i december jämfört med motsvarande period föregående år.

Det visar statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC, enligt ett pressmeddelande.

Under helåret 2018 ökade konkurserna med 13 procent jämfört med 2017.

UC konstaterar att den negativa konkursutvecklingen för svenskt företagande håller i sig. Samtidigt som det startas fler företag så har andelen bolag som gått i konkurs ökat konsekvent.

Över helåret ökar byggbranschen med 11 procent, hotell- och restaurangbranschen ökar med 20 procent och detaljhandeln med 1 procent.

UC noterar också att andelen oseriösa företag ökar kraftigt, det vill säga företag som startas, bedrivs eller avslutas i bedrägligt syfte. De två senaste åren har andelen oseriösa företag ökat från 10 procent till 25 procent av alla bolag som försatts i konkurs.

"Vi ser en oerhört allvarlig utveckling. De oseriösa företagen verkar öka och de återfinns i alla branscher. Förutom vanliga anledningar till konkurs som likviditetsbrist eller hårdnande konkurrens får vi numera vänja oss vid att oseriösa och bedrägliga företag är en vanlig orsak till konkurs", kommenterar Richard Damberg, ekonom på UC. 

Läs även: Leksakskedjan som driver BR går i konkurs efter svag julhandel


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST