Klarna-grundaren: Storbankerna borta om 5 år – 'neo-bankerna' tar över

Storbankerna är för breda, menar Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski som spår att globala nischbanker istället kommer att ta över marknaden.

Sebastian Siemiatkowski, medgrundare av och vd för betalbolaget Klarna som 2017 säkrade en banklicens, säger i en intervju med SvD Näringsliv att storbankernas dagar är räknade.

"Det man har sett i alla industriella revolutioner är att specialiseringen ökar över tid och det betyder, i min värld, att bankerna är alldeles för breda i sin produktportfölj", säger han till tidningen.

I deras ställe kommer "globala aktörer med med mer nischade bankprodukter" ta över, fortsätter Klarna-grundaren.

Sebastian Siemiatkowski säger vidare att han tror att kunderna kommer att bli villigare att byta bank de närmaste åren. Kundströmmen kommer gå från de traditionella bankerna till vad han kallar "neo banks". Det är också i den kundförflyttningen som Klarna har sin största potential, säger han.

Som han ser det är det lönekontot som kommer att förmå kunderna att byta bank. När kunden, snarare än banken, äger lönekontot kommer rörligheten att öka säger han. I höstas lanserade Klarna ett eget betalkort.

Läs även: H&M köper in sig i Klarna

Sebastian Siemiatkowski vill inte dela med sig av några siffror kring hur lanseringen har gått, men påstår att "det går jättebra".

Klarnas värdering ligger sedan några år tillbaka kring strax under 20 miljarder kronor. Det har börjat spekuleras om huruvida en börsnotering kan vara nästa steg för bolaget.

I en färsk intervju i Di Digital med Pär-Jörgen Pärson och Fredrik Cassel från riskkapitalbolagen Northzone respektive Creandum, som båda har investerat i Klarna, kommer frågan på tal.

Att Klarna ska till börsen är "ingen vild gissning", säger Pär-Jörgen Pärson i intervjun, medan Fredrik Cassel tror att Sebastian Siemiatkowski föredrar en eventuell notering framför en försäljning.

Men i intervjun med SvD Näringsliv säger Sebastian Siemiatkowski  att någon börsnotering inte finns i sikte.

"Vi har inte bråttom", säger han.

Under de första tre kvartalen under 2018 var Klarnas omsättning 4,3 miljarder kronor. Det är en ökning med 1,1 miljarder kronor jämfört med samma period året innan.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST