Fotograf: Stina Stjernqvist/TT

Tele2 toppar och H&M sackar efter i börsens uppåtrekyl

Stockholmsbörsen rekylerade uppåt under årets sista handelsdag, i likhet med övriga Europabörser. USA-indexens överraskande starka avslut på torsdagen lade grund för ett positivt sentiment.

"Det är ett rally på världens aktiemarknader under fredagen, som en fortsättning på en vecka med kraftiga svängningar på Wall Street när osäkerheten gripit tag i investerare samtidigt som vi rör oss in i 2019", skriver Wall Street Journal.

Läs även: JP Morgans chefsstrateg: Fundamenta ser bra ut – 'passiva' investerare bakom börskaoset

Storbolagsindexet OMXS30 hade vid 13-tiden lyft 1,9 procent till nivån 1.411. Aktier för 4,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Under 2018 är indexet ned 10,6 procent. Tyska DAX och franska CAC 40 ökade 1,7 samt 2,0 procent men har backat 18,2 respektive 11,7 procent under 2018.

Julveckans dramatiska indexrörelser i USA fortsatte under torsdagen, då de amerikanska börserna låg på kraftigt minus med två timmar kvar av handeln, för att sedan göra en uppseendeväckande vändning och stänga på plus. På fredagen handlades de asiatiska börserna generellt strax över nollstrecket, med undantag för Tokyobörsen. USA-terminerna hittades 0,4 till 0,6 procent upp inför fredagens öppning.

I Stockholm steg samtliga papper inom OMXS30, med uppgångar på 0,7-4,1 procent. Telekomsektorn var vinnare bland storbolagen, där Tele2 stärktes 4,1 procent och Ericsson gick upp 2,5 procent. Tele2 har nu inlett säljprocessen av sin andel i samriskbolaget i Kazakstan. Morgan Stanley konstaterar i en snabbkommentar att denna försäljning kan ge utrymme för en extrautdelning. Sektorkollegan Telia ökade 2,3 procent.

Inom cykliskt drog ABB upp omkring 3 procent medan en rad papper, som SSAB, SKF och Electrolux ökade runt 2 procent. Alfa Laval och H&M var svagast presterande storbolag, båda med uppgångar på 0,7 procent.

Lundin Petroleum visade en uppgång med 3,3 procent, hjälpt av en återhämtning i oljepriset. Nationella åklagaravdelningen har genomfört en ny husrannsakan mot oljebolagets kontor i Stockholm. Enligt Dagens Industri är det anklagelserna mot bolagets vd Alex Schneiter och ordförande Ian Lundin, som är misstänkta för medhjälp till grovt folkrättsbrott i södra Sudan, som ligger bakom husrannsakan. Chefsåklagaren Thomas Ahlstrand leder nu också en separat förundersökning om övergrepp i rättssak.

Mobilspelsoperatören Leo Vegas stärktes 3,9 procent. Vd:n Gustaf Hagman har köpt aktier för nära 3 miljoner kronor.

Byggkoncernen Serneke höll i en uppgång om drygt 3 procent sedan det meddelat om förvärv av riskkapitalisten NREP:s 50-procentiga andel i samriskprojektet Karlastaden för 600 miljoner kronor. Sektorjätten Skanska steg nära 2 procent.

Problemtyngda kredithanteringsföretaget Hoist klättrade 11 procent, efter att Morgan Stanley uppgraderat aktien till övervikt (jämvikt). Investmentbanken tycker att oron för att Hoist ska tvingas till en nyemission är överdriven.

Mycronic handlades upp 8 procent efter nyheten om en order på tre maskritare, värd 30-35 miljoner dollar.

Även medicinteknikbolaget Raysearch har fått en order, med ett värde på 5,3 miljoner euro. Aktien steg 7,8 procent.

Än större vinnare var Active Biotech med ett avancemang på 23 procent utan att några nyheter kring bolagets eventuella fastighetsförsäljning delgivits.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST