Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor

Länsförsäkringar höjer på torsdagen tremånadersräntan på bolån med 20 baspunkter till 2,23 procent.

Ett- och tvåårsräntan höjs med 15 punkter till 2,19 respektive 2,16 procent samtidigt som listräntorna hålls oförändrade på bostadslån med löptid om minst tre år.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Enligt SvD Näringsliv höjer Swedbank sina listräntor med 20 baspunkter, avseende tremånadersräntan och ettårsräntan, till 2,25 procent. Tvåårsräntan höjs till 2,20 procent.

Swedbanks kommunikationschef Gabriel Francke Rodau hänvisar ränteförändringarna till högre upplåningskostnader.

Efter att Riksbanken i förra veckan höjde reporäntan till -0,25 från -0,50 procent var SBAB snabbt ute med ett besked om att listräntorna på bolån med upp till två års löptid höjs med mellan 0,15 till 0,25 procentenheter.

Läs även: Sparexperten: Riksbanken ger svenskarna högre boräntor i "julklapp"

SEB uppger för SvD att banken avvaktar med bolåneräntehöjningar medan SHB framhåller att konkurrensläget medför att det "för dagen" inte är aktuellt med en höjning.

Nordea uppger att banken avvaktar hur korta och långa räntor utvecklas med tillägg att Riksbankens höjning av reporäntan verkställs först den 9 januari.

Läs även: Riksbanken om räntehöjningen: Blir svårare att låna för att konsumera och bopriserna dämpas


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.