Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

Bred uppgång – samtliga bolag i OMXS30 på plus

Stockholmsbörsen rekylerade tydligt uppåt i inledningen på årets sista handelsdag i likhet med utvecklingen på de övriga Europabörserna. USA-indexens överraskande starka avslut på torsdagen lade grund för det positiva sentimentet.

Storbolagsindexet OMXS30 var vid 10-tiden upp 1,7 procent till nivån 1.408. Aktier för omkring 1,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Samtidigt visade tyska DAX, brittiska FTSE 100 och franska CAC 40 uppgångar på 1,3-1,5 procent.

Julveckans dramatiska indexrörelser i USA fortsatte under torsdagen, då de amerikanska börserna låg på kraftigt minus med två timmar kvar av handeln för att sedan göra en uppseendeväckande vändning och stängde på plus. På fredagen handlades de asiatiska börserna generellt strax över nollstrecket, med undantag för Tokyobörsen.

Läs även: JP Morgans chefsstrateg: Fundamenta ser bra ut – 'passiva' investerare bakom börskaoset

Mest omsatta aktier i Stockholm var Nordea, H&M, Swedbank och Ericsson. Uppgången var bred och samtliga papper i OMXS30 steg, med uppgångar på 0,8-2,8 procent.

Telekomsektorn var vinnare bland storbolagen, där Tele2 stärktes 3 procent och Ericsson gick upp 2,1 procent. ABB låg också i vinnartoppen med sin 2,8-procentiga uppgång.

Tele2 meddelade på morgonen att det har inlett säljprocessen av sin andel i samriskbolaget i Kazakstan.

Även cykliska fanns högt på vinnarlistan med uppgångar för på över 2 procent för Boliden, Atlas Copco, SKF och Electrolux.

Lundin Petroleum visade en uppgång med 2,2 procent. Nationella åklagaravdelningen har genomfört en ny husrannsakan mot oljebolagets kontor i Stockholm. Enligt Dagens Industri är det anklagelserna mot bolagets vd Alex Schneiter och ordförande Ian Lundin, som är misstänkta för medhjälp till grovt folkrättsbrott i södra Sudan, som ligger bakom husrannsakan. Chefsåklagaren Thomas Ahlstrand leder nu också en separat förundersökning om övergrepp i rättssak.

Mobilspelsoperatören Leo Vegas stärktes 4,5 procent. Vd Gustaf Hagman har köpt aktier för nära 2,9 miljoner kronor.

Problemtyngda kredithanteringsföretaget Hoist gick upp 3,1 procent, efter att Morgan Stanley uppgraderat aktien till övervikt (jämvikt). Investmentbanken tycker att oron för att Hoist ska tvingas till en nyemission är överdriven.

Mycronic handlades upp 5,4 procent, efter nyheten om en order på tre maskritare värd 30-35 miljoner dollar.

Även medicinteknikbolaget Raysearch har fått en order, med ett värde på 5,3 miljoner euro. Aktien steg 4,8 procent.

Läs även: Wall Street svängde vilt och slutade på plus – Kina följde efter med liten uppgång


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST