Amerikansk nedåtrekyl efter annandagsrallyt, S&P 500 -1,8%

De ledande amerikanska börsindexen tappade markant i den tidiga torsdagshandeln, efter den branta stigningen på annandagen.

Enligt Kyle Rodda, marknadsanalytiker på IG Markets, är det inte konstigt att onsdagens rally inte höll i sig då "fundamenta inte har förändrats", skrev Bloomberg News.

Läs mer: Rekorduppgång i USA efter julrasen – Nasdaq +5,8%, Dow Jones +5,0%

"Marknaderna är fortfarande nervösa över hur finansmarknaderna och världsekonomin kommer att gå under en cyklisk inbromsning utan centralbanksstöd", fortsatte han.

Även den partiella nedstängningen av federala myndigheter fortsatte att oroa marknaden under torsdagen.

Läs även: Nervositet i USA efter rekordrallyt

Vid 16.15-tiden var Dow Jones industriindex ned 1,9 procent till 22.384. Det bredare S&P 500 sjönk 1,8 procent till 2.416, medan Nasdaq hade backat 2,1 procent till 6.418.

Samtliga sektorer på S&P 500 backade och värst gick det för energi som backade 2,5 procent medan råvaror endast var ned 0,9 procent.

Bland enskilda bolag backade grafikprocessortillverkarna AMD och Nvidia båda runt 3 procent. Enligt RBC ger den senaste tidens prisutveckling på grafikkortsmarknaden anledning till att hålla sig vaksam rörande relaterade aktier, rapporterade Bloomberg News.

Teslas vd Elon Musk har via Twitter gått ut med ett löfte att öka antalet "Superchargers" så att de täcker hela Europa under 2019. Aktien backade dock 4,3 procent.

Citron Research har uttalat sig positivt om Facebook i en analys som kom under annandagen.

"Aldrig förr har Facebook varit ett så övertygande investeringstillfälle", skrev Citron Research som har satt riktkursen 160 dollar för det sociala nätverksbolaget.

Facebook-aktien, som rusade drygt 8 procent på annandagen, föll tillbaka runt 2 procent till 131:50 dollar i den tidiga torsdagshandeln.

Bland övriga teknikaktier som gick starkt på onsdagen och föll tillbaka på torsdagen återfanns Amazon, Netflix och Apple som samtliga var ned cirka 3 procent.

På makrofronten visade veckovis data över antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA som väntat en begränsad förändring under förra veckan till 216.000 personer.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var ned 6 punkter till 2,75 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST