Stefan Einhorn Fotograf: Jurek Holzer/TT

Professorn och succéförfattaren Stefan Einhorn: ”Gör gott och skryt om det”

Svensken har Luther på ena axeln och Jante på den andra, menar Stefan Einhorn som tycker att vi borde bli bättre på att skryta om våra insatser – för att inspirera andra. Efter succén med "Konsten att vara snäll"  är han aktuell med en ny bok på temat - "Konsten att göra skillnad."

"Då du skapar glädje åt andra aktiveras hjärnans belöningscentrum. Och börjar du ge blir du stimulerad att ge ännu mer. Så det blir en drog utan bieffekter", förklarar Stefan Einhorn. 


Han vill genom sin nya bok få människor att förstå att minsta handling kan få stora positiva effekter för världen.


Efter att hans bok "Konsten att vara snäll" blev en kioskvältare 2005 med till dags dato 350 000 sålda exemplar enbart i Sverige och översättningar till 19 språk är Stefan Einhorn aktuell med en bok som är en slags vidareutveckling av resonemanget att vara snäll - "Konsten att göra skillnad."


I den beskrivs bland annat en scen där en pojke räddar några av alla de tusentals döende sjöstjärnor som fyller en milslång strand efter en kraftig storm varpå en förbipasserande påtalar att hans insats inte gör någon skillnad.


Då pojken räddar en av sjöstjärnorna vänder han sig mot mannen och säger: "För den här sjöstjärnan gör det skillnad."


Stefan Einhorn menar att människor lätt går i fällan och tror att vi inte kan göra skillnad på egen hand och exemplifierar hur det knappast kan betraktas som snällt att låta 10 procent av barnen i vissa länder dö innan de har hunnit passera 5 års ålder.


"Du kan inte rädda världen, men du kan ändå rädda ett barn här och där. Just det här med att rädda barn ser jag som något av det viktigaste som den som vill göra skillnad kan ägna sig åt."


Själv ger han bort 30 procent av allt han tjänar från böcker och föreläsningar till en stiftelse som forskar om hur barnadödlighet kan minskas i fattigare länder.


"Jag kan ändå tycka att jag borde ge mer. Vi som redan har det bra måste inse att vi har en väldig makt att påverka livet för mindre lyckligt lottade människor."

Läs även: Kryptomiljardär hakar på Gates och Buffetts kampanj – ska skänka bort sin förmögenhet


Han brukar påtala det då han springer på människor som han vet har stora tillgångar, men ofta "kryper" in i ursäkter som att man inte vet hur pengarna används, att det finns så stora problem i världen att en liten insats knappt gör skillnad och att man redan skänker pengar.

"Det kan handla om personer som trots att de sitter på betydande tillgångar på sin höjd ger bort några tusenlappar per år. Jag tycker att det är skamligt."


Tanken med nya boken är att få människor att inse att minsta lilla handling kan inspirera andra och skapa en snöbollseffekt.
 Ett bra exempel är 15-åriga Greta Thunbergs skolstrejk över att politiker inte agerar kring klimathotet. Hennes protest har gått som en våg över världen där barn ända borta i Australien också har valt att strejka.


"Genom sitt agerande försöker Greta bidra till en ökad medvetenhet om det högst reella klimathotet", menar Stefan Einhorn.


I boken figurerar en rad exempel på andra personer som har åstadkommit förändringar.


Ett sådant är den indiske läkaren Dilip Mahalanabis som genom att han utvecklade vätskeersättning i mitten på 60-talet räddade mängder med vuxna och barn från sjukdomar.

Ett annat är mannen som arbetade på zoo och med hjälp av tomma djurburar gömde judar undan nazisterna.


"Det finns en massa lidande i världen som vi kan göra något åt, men ändå låter ske."


Oavsett vilket tycker Stefan Einhorn sig se en växande godhet i världen och likt Hans Rosling radar han upp bevis i form av mindre fattigdom, svält, analfabetism och just barnadödlighet.


Han drar sig till minnes hur han i något som måste ha känts som en helt annan del av sitt liv använde sitt skarpa intellekt och ett par vassa armbågar till att göra kometkarriär som läkare och sedermera professor och prefekt vid Karolinska Institutet, KI.


"Jag valde samma bana som min far för att få mer kontakt med honom, men var nog inte så trevlig när jag var yngre."


Kände han sig hotad av en kollega kunde de vassa armbågarna göra sig gällande genom samma prestigetänk som genomsyrar dagens samhälle och är extra vanligt förekommande hos chefer.


"Den evolutionära utvecklingen gjorde nog att det fanns en fördel med att vara 'störst, bäst och vackrast', medan vi idag slåss om makten på ett intellektuellt plan. Jag ser prestigetänket som en av de nya dödssynderna."


Efter att ha gått in i en 40-årskris som var så tung att han drygt 20 år senare inte vill gå in på detaljer, styrde han om sitt liv och gick från att se vetenskap som det enda viktiga till att i stället ägna sig åt att skriva böcker om humanistiska frågeställningar.


Lite skamset medger han att han än idag och framförallt i privata sammanhang kan bli lite "prestigig".


Även om livskrisen innebar att han avvecklade all sin uppmärksammade experimentella cancerforskning har han än idag kvar ett ben på KI genom kurser om hur läkare kan bemöta patienter så bra som möjligt.


"Jag tror att boken blev en succé då snällhet appellerar till människor och länge hade har varit nedvärderat av samhället."


Beslutet att överge sin grundmurade tro på vetenskap som den enda sanningen för att i stället ägna sig åt humaniora har han aldrig ångrat.


"Jag tyckte att det var roligt att forska, men tappade känslan av mening då jag egentligen inte var typen som gillade att forska om molekyler och gener."


Det är dock inte så att han ångrar det vägvalet i livet.
 Forskarkarriären gav en gedigen vetenskaplig grund att stå på som ger stor nytta både i hans författarskap och när han håller föreläsningar.


Idag konstaterar han att när människor drabbas av kriser bryts vissa ned, andra fortsätter som tidigare medan andra likt han själv genomför rejäla kursförändringar i livet.


Första boken "En dold gud" blev ett resultat av att han plöjde en massa böcker och fann en rad guldkorn i olika religioner, men redan i nästa "Den sjunde dagen" började han skriva om godhet och konsten att vara snäll.


"Jag anser att meningen med livet handlar om hur vi förhåller oss till andra människor."


Vi ser mängder med problem i världen idag. Borde inte mänskligheten ha kommit längre 2018?


"Jag tycker att det är fantastiskt att människan ens har uppstått och konstaterar att vi en gång bara var en spillra av det vi är idag. Så i många avseenden går utvecklingen åt rätt håll. Vi har exempelvis färre väpnade konflikter än för 10 år sedan."


Han betraktar det här med att se glaset som halvfullt eller halvtomt som en vattendelare hos människan.


I "Konsten att göra skillnad" framgår att en attitydundersökning visar att en fjärdedel av befolkningen i USA, Storbritannien, Kanada och Australien är övertygad om att mänskligheten utplånas de närmaste 100 åren.


Läs även: Ödesprognosen står fast – världen riskerar gå under om 30 år: ”Slopa kvartalskapitalismen och rädda planeten”

Samtidigt kom en expertgrupp av forskare 2008 fram till att det finns en 19-procentig risk att mänskligheten går under före 2 100.


Oavsett om vi är forskare eller vanliga medborgare beror människans tendens att tänka i termer av katastrofer på att vi är programmerade att upptäcka faror samtidigt som medielogiken med fokus på negativa nyheter gör sitt till för att spä på oron.


"Det bidrar till att ge en skev bild av hur verkligheten är beskaffad."


Även om han i grunden tror på människans godhet blickar han med vad han uttrycker som "försiktig optimism" mot framtiden.


Förutom alltifrån hot som AI, kärnvapen, kometnedslag, epidemier och inte minst klimathotet beror det även på att kritiska och mänskliga rättigheter krympt i 71 länder senaste 12 åren, men bara ökat i 35 länder samma period.


"Vi måste höja blicken och inse att klimatfrågan inte är enda hotet."


Stefan Einhorn tror ändå att budskapet om att alla gagnas av att vi gör skillnad borde gå hem i världen till slut och så även hos företag.


Problemet är bara att många svenska företag är dåliga på att berätta vad man gör.


"I USA är företag öppna med altruistiska insatser, medan svenskar är dåliga på att skryta då vi har Luther på ena axeln och Jante på den andra. Men vi måste våga skryta mer för att inspirera andra."


Håller du med expertgruppen om att det är en 19-procentig risk att världen går under före 2 100?


"Jag tror att det blir en skakig, men spännande resa för mänskligheten där vi till slut utvecklas till att bli så visa att vi räddar oss själva. Så jag tror i alla fall på mer än 50 procents chans att mänskligheten överlever."Så kan också du bidra till att göra skillnad, enligt Stefan Einhorn:


1. Studera och bestäm dig för vilken/vilka insatser du kan göra genom att fundera över var du och dina pengar, tid och kunskap kommer bäst till sin rätt.


2. Kvalitetssäkra området för att förvissa dig om dess positiva effekter.


3. Berätta om dina insatser så att du påverkar andra att göra samma sak.


4. Låt att göra gott bli din drog i livet då du kan vara hög på den utan bieffekter.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.