Bild från investerarkonferensen Future Investment Conference Initiative i Riyadh, Saudiarabien. Konferensen bojkottades av många företag i kölvattnet efter mordet på journalisten Jamal Kashoggi. Men McKinsey, som det senaste decenniet har gjort hundratals projekt i landet, deltog. Fotograf: Amr Nabili/TT

McKinsey anklagas för att ha pekat ut regimkritiker – som arresterades av Saudiarabien

McKinseys flitiga arbete i länder som Kina, Ryssland och Saudiarabien riskerar att hjälpa till att "bygga upp" dessa regimer, skriver New York Times. I en replik svarar konsultfirman att artikeln är vilseledande.

I en längre artikel granskar New York Times konsultfirman McKinseys projekt med koppling till länder som Saudiarabien, Kina och Ryssland.

Artikeln som bygger på intervjuer med 40 tidigare och nuvarande McKinsey-anställda beskriver bland annat Saudiarabiens regim som en viktig och återkommande kund för konsultfirman.

Enligt tidningen ska McKinsey bland annat ha kartlagt det saudiska folkets inställning till landets politik. Konsultbolagets rapport pekade ut tre personer som ofta riktade kritik mot regimen på Twitter. En av dessa ska senare arresterats, en ska ha fått två av sina bröder fängslade och den tredje fick sitt Twitter-konto nedstängt, enligt New York Times.

Den nära relationen mellan Saudiarabien och McKinsey illustreras enligt tidningen av de nära 600 projekt mellan 2011 och 2016 i landet som konsultfirman varit inblandat i.

I oktober deltog konsultfirman i Future Investement Conference i Saudiarabien – till skillnad från flertalet andra företag som valde att hoppa av efter mordet på den saudiarabiska journalisten Jamal Khashoggi.

Läs mer: Kritiker frågar sig: Behöver Silicon Valley en detox från "Saudi-miljarderna"?

I Ukraina, skriver New York Times, anlitade landets rikaste person både McKinsey och Paul Manafort, Donald Trumps tidigare kampanjchef som nyligen fälldes för skattebedrägeri och bankbedrägeri, för att hjälpa den dåvarande presidentkandidaten Viktor Janukovytj.

Väl på presidentposten orienterade Viktor Janukovytj, innan han avsattes, landet i en Kreml-vänlig riktning, skriver tidningen.

I Kina har McKinsey agerat rådgivare till 22 av landets 100 största statliga företag, däribland många som utför regimens viktigaste och mest splittrande projekt.

Bland de många kinesiska kunderna finns exempelvis ett statligt ägt företag som har hjälpt till att bygga konstgjorda öar i Sydkinesiska sjön, till grannländernas, och USA:s förtret.

I Ryssland innefattar kundlistan Kremlin-kopplade företag som omfattas av västliga sanktioner.

Det här betyder inte, skriver tidningen, att konsultbolaget har brutit mot sanktionerna, som bara förbjuder vissa transaktioner med företag och personer.

"Men den större frågan är huruvida företaget, genom legitima affärer utomlands, hjälper till att bygga upp Vladimir Putins auktoritära ledarskap", skriver New York Times.

När stora företag som McKinsey gör affärer i länder som struntar i mänskliga rättigheter kan de stötta, snarare än motverka, dessas tvivelaktiga metoder, skriver tidningen.

"Det är mer sannolikt att de hjälper dessa regimer och blir medskyldiga. De vill inte alienera regimer, för att inte förlora affärer", säger David J. Kramer, chef på det amerikanska utrikesdepartementets byrå för demokrati, mänskliga rättigheter och arbete under George W. Bush, till New York Times.

I ett uttalande på sin egen hemsida har McKinsey bemött artikeln i New York Times.

Bilden som målas upp är vilseledande och bygger på ett selektivt urval av kunder, skriver konsultfirman.

"Som många andra stora företag, inklusive våra konkurrenter, försöker vi navigera i en utmanande geopolitisk miljö, men vi stöder inte eller blandar oss inte i politiska aktiviteter", skriver McKinsey.

I fallet med Ukraina, menar McKinsey, "valde vi att ansluta oss till brett respekterade ledare och andra internationella institutioner för att hjälpa att reformera en ekonomi i desperat behov av jobb och tillväxt vid en tidpunkt där många såg ett verkligt hopp om både politisk och ekonomisk förändring".


MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Butiksdöden: Här är veckans konkurser så här långt – och en krisande anrik butikskedja
  2. Warren Buffett: Här är de största misstagen föräldrar gör när de lär sina barn om pengar
  3. Kraftigt inbromsad tillväxt i Kina och Indien – unga kineser mer pessimistiska
  4. Volvo Cars vd: ”Att jobba på en skyddad marknad – ett monopol med bara män – gynnar självklart mig som man”
  5. Hockeylegendaren Wayne Gretzky går in i svenska spelbolaget – aktien tokrusar
  1. Så mycket sänker statliga bolånejätten boräntorna idag - lägsta räntan nu under 1%
  2. Carlsberg tar fram ny ölflaska – i papper
  3. Byggde om bubbla till elbil: ”Kanske vi gör business av det”
  4. Bianca Ingrossos sminkbolag lanserar livevideo-shopping
  5. Skånska Uniti släpper första elbilen i miniformat – så mycket kostar den

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.