Christer Gardell Fotograf: TT

Gardells Cevian har miljardköpt i Nordea

Aktivistfonden Cevian meddelar att dess sammantagna innehav i Nordea uppgår till cirka 2,3 procent av kapital och röster i banken. Cevian förväntar sig plats i Nordeas valberedning.

"Cevian ser väsentlig värdepotential i Nordea. Vi kommer att jobba med Nordeas ägare, styrelse och ledning för att realisera denna värdepotential utan onödig tidsförskjutning. Vi ser framför allt fram emot att arbeta med Nordeas storägare Sampo", kommenterar Christer Gardell.

Det har under en tid förekommit spekulationer om att Cevian ska ha varit intresserade av Nordea. Cevian har tidigare bland annat haft innehav i Swedbank och Danske Bank.

Läs mer: Uppgifter: Gardell analyserar Nordea inför större investering

Nordeas valberedning tycker att "det är glädjande att Cevian ser potential till värdeökning i Nordea och välkomnar Cevian Capital att ta plats i valberedningen".

Den kommentaren ger Nordea till nyheten att aktivistfonden Cevian har cirka 2,3 procent av kapitalet i Nordea och avser ta plats i Nordeas valberedning.

"Valberedningen räknar med att slutföra sitt arbete i februari 2019, för att i tid kunna lämna sina förslag till Nordeas styrelse som kommer att publicera kallelsen till den ordinarie bolagsstämman", säger Kari Stadigh, valberedningens ordförande och koncernchef för Sampo.

Nordea har ett börsvärde på cirka 300 miljarder kronor. Därmed är Cevians post värd i storleksordningen 7 miljarder kronor.

Läs även: Nu är Gardells efterlängtade styckning nära i ABB - aktien handelsstoppad


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST