Riksbankschefen Stefan Ingves Fotograf: Anders WIklund/TT

Riksbanken höjer räntan

Under onsdagen höjde amerikanska Fed som väntat styrräntan. På torsdagsmorgonen lämnade den svenska Riksbanken sitt räntebesked: Räntan höjs till -0,25 procent.

Under onsdagen höjde amerikanska Fed styrräntan till mellan 2,25 och 2,50 procent.

Inför torsdagens räntebesked från svenska Riksbanken trodde en majoritet av analytikerna att en höjning dröjer till nästa besked i februari.

Men klockan 09.30 under torsdagen meddelade Riksbanken att reporäntan höjs till -0,25 procent från -0,50 procent.

Läs även: Riksbanken om räntehöjningen: Blir svårare att låna för att konsumera och bopriserna dämpas

Inflationen och inflationsförvätningarna ligger kring 2 procent och därför har behovet av en expansiv penningpolitik minskat något, heter det i Riksbankens besked.

"Det är viktigt att konjunkturen fortsätter att vara stark och sätter avtryck i prisökningarna. Med en reporänta på −0,25 procent är penningpolitiken alltjämt expansiv och ger därmed även fortsättningsvis stöd åt konjunkturen. Takten i räntehöjningarna framöver kommer att anpassas efter hur konjunktur- och inflationsutsikterna utvecklas", skriver Riksbanken.

Läs även: Sparexperten: Riksbanken ger högre boräntor i "julklapp"

Nästa höjning av reporäntan kommer sannolikt att ske under andra halvåret nästa år, skriver Riksbanken, och tillägger att prognosen därefter är "ungefär två höjningar per år med 0,25 procentenheter vid varje tillfälle".

Per Jansson, vice riksbankschef, reserverade sig mot beslutet.

"Jansson hänvisade till den stora osäkerheten som fortsätter att finnas kring styrkan i den mer varaktiga inflationstakten och ser mot den bakgrunden inget behov av att höja reporäntan i dagsläget utan tycker att det är bättre att avvakta ytterligare information och gå försiktigt fram med oförändrad ränta under ännu en tid". skriver Riksbanken.

Senast Riksbanken ändrade reporäntan, alltså till -0,50 procent, var i februari 2016.

Den nya reporäntan på -0,25 procent börjar tillämpas från den 9 januari 2019.

Läs även: Vice riksbankschefen oro: Framväxten av "Google för pengaskapande"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST