Håkan Flank från Teknikföretagen och riksbankshuset. Kollage. Fotograf: Teknikföretagen/Håkan Flank och Riksbanken/Press.

Chefekonom sågar första räntehöjningen på sju år: "Helt fel läge"

Riksbankens första höjning sedan juli 2011 var en duvaktig sådan, och utvecklingen i ekonomin gör att nästa höjning kan komma att dröja.

Det skriver analytiker efter beskedet att räntan höjs med 25 punkter till -0,25 procent.

Läs mer: Riksbanken höjer räntan

Teknikföretagens chefekonom Mats Kinnwall säger till Nyhetsbyrån Direkt att det var precis vad de räknat med.

"På det viset var det ingen överraskning. Däremot är det nu helt fel läge att börja lätta på gasen. Vi har fortfarande en väldigt expansiv penningpolitik, men att höja nu är fel när världskonjunkturen och svensk ekonomi toppat ur för ett bra tag sedan och inflationen kommer att falla ned igen när oljepriserna fallit. Det är svårt att se några sakliga skäl för att i det här läget börja normalisera räntan", säger han.

Han säger vidare att Riksbanken under många år bedrivit en "extremt procyklisk" penningpolitik, vilket de nu fortsätter med dagens höjning.

"Riksbanken skulle ha gjort som Federal Reserve och börjat höja för flera år sedan. Räntan borde ha varit högre nu, men riktningen med höjningar nu är samtidigt fel. Man får hålla två saker i huvudet samtidigt", säger han.

Läs mer: Riksbanken om räntehöjningen: Blir svårare att låna för att konsumera och bopriserna dämpas

Teknikföretagen tror inte att det blir någon fler räntehöjning från Riksbanken.

"Om vi får rätt och konjunkturen utvecklas svagare än vad Riksbanken tror får vi ingen mer räntehöjning, i alla fall inte 2019 och 2020. Det känns ganska osannolikt med höjningar då", säger Mats Kinnwall.

Swedbank ser en duvaktig höjning.

"Dagens höjning följdes av något duvaktiga toner och en något lägre räntebana. Prognosen indikerar omkring två räntehöjningar per år med 25 punkter varje gång", skriver Swedbank.

SEB skriver att den sänkta räntebanan indikerar att direktionen kommer gå mer gradvis fram än man tidigare trott och tror nu på en första höjning i oktober 2019 från tidigare juli.

"Vi ser fortsatt risker mot Riksbankens inflationsprognos, vilket innebär att riskerna lutar åt en senare höjning", skriver SEB.

Robert Boije, chefekonom på SBAB skriver att beslutet är konsekvent sett till vad Riksbanken tidigare kommunicerat, "men sett till att de inte valde att höja reporäntan tidigare och till den statistik som inkommit sedan dess är beslutet ändå förvånande".

Han noterar att listan med negativ statistik för både den reala ekonomin och inflationen är lång och pekar bland annat på låg KPIF exklusive energi och ett svagt BNP-utfall för tredje kvartalet.

"Den goda realekonomiska utvecklingen borde ha föranlett en betydligt tidigare höjning av reporäntan. Nu ser jag en påfallande risk för att Riksbanken istället börjar höja reporäntan i ett läge när konjunkturen viker, vilket är stabiliseringspolitiskt olyckligt", säger Robert Boije.

Johan Löf, seniorekonom på Handelsbanken, skriver att deras tidigare prognos om tre höjningar från nu till slutet av 2019 nu inte längre är aktuellt.

"Vi tar bort en höjning från prognosen och får en reporänta på 0,0 procent vid slutet av året. Men frågan är om vi faktiskt får se fler höjningar efter i dag?", skriver Johan Löf.

Han noterar att Handelsbankens bild av den globala ekonomin inte är lika optimistisk som Riksbankens och att det signalerar en risk för att reporäntan ligger stilla under hela 2019.

Nordea noterar att Riksbankens budskap totalt sett var liter mer duvaktigt än väntat och att räntebanan drogs ner mer än väntat. De tror att kärninflationen ska stiga tillfälligt under vintern i spåren av en svagare krona och högre livsmedelspriser.

"Men fönstret för räntehöjningar håller hursomhelst på att stängas för Riksbanken. Inflationsutsikterna är bleka och mycket indikerar att tillväxten kommer att förbli trög, vilket kommer att vara uppenbart till hösten 2019 när Riksbanken planerar att höja igen", skriver Nordea.

De ser nästa räntehöjning i december 2019 när ECB höjer för första gången.

Läs även: Kronan stiger efter räntehöjningen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST