Fotograf: Claudio Bresciani/TT

Talmannen: Nästa omröstning sker 16 januari

Nästa statsministeromröstning får vänta till efter årsskiftet. 

Den tredje statsministeromröstningen kommer att äga rum den 16 januari. Detta då bedömningen är att en omröstning tyvärr inte kan ske innan jul, säger riksdagens talman Andreas Norlén vid en pressträff på onsdagen. 

I fredags röstade riksdagen nej till förslaget att välja Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till statsminister. 

Riksdagen har tidigare även sagt nej till Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och därmed återstår två statsministeromröstningar innan talmannen måste utlysa extra val.

Talmannen har sedan fredagens omröstning haft förnyade samtal med samtliga partiledare och skulle inför den tredje omröstningen "helst se att den sker med en kandidat som faktiskt har chans att bli vald". 

Andreas Norlén säger vidare att han helst skulle vilja se att regeringsfrågan blir löst innan jul då det efter snart tre månaders förhandlingar är "hög tid att Sverige får en regering". 

Talmannen har i de senaste partiledarsamtalen fått "entydiga besked" om att det behövs mer tid för samtal och den samlade bedömningen är därmed att en omröstning inte kan ske innan jul. 

Socialdemokraternas partiledare Stefan Lövfven och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ska rapportera till talmannen en gång per vecka under jul- och nyårsveckorna för att försäkra Andreas Norlén om att processen rör sig framåt. 

Måndagen den 14 januari kommer talmannen att lägga fram ett förslag för nästa statsminister, som riksdagen kommer att rösta om två dagar senare. Den eventuellt fjärde, och sista, omröstningen kommer ske en vecka senare, den 23 januari. 

Om ingen statsminister då är vald kommer ett extra val att hållas, senast söndagen 21 april. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST