Fotograf: Mostphotos

Sportjättens kurskollaps – aktien rasar 30% efter vinstvarning och sparkad vd

Detaljhandelns problem eskalerar.

Norska sportkedjan XXL vinstvarnar under tisdagseftermiddagen och meddelar att vd Ulf Bjerknes lämnar sin post. Bolaget meddelar om en svag resultatutveckling under fjärde kvartalet 2018 och uppger att volymerna på alla marknader har varit låga i perioderna före och efter kampanjerna i Black Friday.

"Till följd av detta flyttade en stor del av försäljningen till denna kampanj, med betydligt lägre bruttomarginaler. XXL hade försäljningsökning på Black Friday-kampanjen jämfört med förra året, men dåligt genomförande medförde en negativ utveckling i bruttoresultatet, vilket ledde till en avsevärd minskning av bruttomarginalen", skriver bolaget och påpekar att företaget har förbättrat relevanta rutiner för att säkerställa att detta inte kommer att ske igen.

Vidare uppger XXL att bolaget varit för aggressiva med prisrabatter och inte följt upp eller justerat sina prisstrategier tillräckligt, speciellt i Norge.

"Tyvärr pågick detta för länge utan korrigerande åtgärder och hindrade bruttomarginalerna till december också", skriver bolaget.

XXL spår nu att intäkterna under helåret 2018 uppgår till 9,4 miljarder norska kronor och att ebitda landar i intervallet 530-560 miljoner norska kronor.

"Detta kan ändras eftersom att de senaste veckorna i december är viktiga försäljningsveckor", uppger bolaget och påpekar att rapporten för fjärde kvartalet släpps den 12 februari nästa år.

I samma veva meddelas att vd Ulf Bjerknes lämnar bolaget efter 11 månader. Ordföranden Øivind Tidemandsen kommer att ta en operativ och strategisk roll i bolaget medan Tolle Grøterud, strategichef och IR-chef, blir tillförordnad vd.

Bolaget inleder nu en process att finna en ny vd.

Aktien är nu ned 30 procent på Oslobörsen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST