Carolin Runnquist

Experten: Vi måste bli bättre på cybersäkerhet – utan att sätta krokben för digitaliseringen

Med en exponentiell ökning av inträdespunkter blir vi allt mer sårbara för hotaktörer som vill stjäla våra datatillgångar och sälja dem vidare. ”Cybersäkerhet är en framtidsbransch”, menar Carolin Runnquist på PwC när hon gästar podcasten Heja Framtiden.

Carolin Runnquist är Director of Cyber Security på PwC, där hon leder ett team på 40 personer. Hon utsågs 2018 till Supertalang av Veckans Affärer och blev även utnämnd till ”Årets IT-kvinna” av Tieto.

Med dataexplosionen växer hennes arbete i såväl vikt som omfattning. Antalet potentiella inträdespunkter blir fler i samma takt som företagen ökar antalet sensorer, appar, undersidor och automatiseringsprocesser.

”Ju mer vi digitaliserar oss, ju mer vi automatiserar oss, ju fler processer vi lägger online – desto viktigare blir det att ha cybersäkerheten på plats”, säger Carolin Runnquist.

HEJA FRAMTIDEN

Podcasten Heja framtiden vill lyfta nyheter kring positiv utveckling och tekniska möjligheter och föra samtal kring hur vi kan skapa en bättre framtid tillsammans.

I detta avsnitt intervjuar Christian von Essen Carolin Runnquist, Director of Cyber Security på PwC.

Det kan ibland vara svårt att förstå exakt varför någon skulle vilja ta sig in i ens system, men hotaktörerna tar sig in av primärt två anledningar, menar hon: att komma åt kapital eller data. Och i data finns naturligtvis åtråvärda personuppgifter som därefter kan säljas i ljusskygga forum på Darkweb.

Det komplexa i förfarandet är dels att det kan ta många månader innan intrånget över huvud taget upptäcks. Dels att vem som helst i dag kan köpa attacker för några hundralappar.

”Det kommer att bli ännu svårare att upptäcka intrång i framtiden, och vi ser att hotaktörerna har betydligt mer tålamod än tidigare. Bolagen kommer att behöva jobba mer med detta eftersom de här incidenterna tär enormt mycket på det förtroendekapital man har byggt upp med kunderna.”

Carolin Runnquist menar samtidigt att en välfungerande cybersäkerhet börjar och slutar med individen. Det är hos den enskilde medarbetaren som beteendeförändringen måste etableras för att skapa robusta digitala organisationer där säkerheten sitter i ryggmärgen. Hon har en rad praktiska tips för detta.

Men det finns också risker med att gå för långt.

”Det gäller att hitta balansen mellan att gå framåt och att ha all cybersäkerhet på plats. Hundraprocentig säkerhet finns inte, så arbetet får inte fälla krokben för den digitalisering som kanske måste ske i en organisation.”

Lyssna på hela samtalet mellan Carolin Runnquist och Christian von Essen här: