Finansbolagets börskrasch – rasar 30% efter krav från FI

Kredithanteringsbolaget Hoist rasar på börsen. 

Kredithanteringsbolaget Hoist Finance uppger att Finansinspektionen på tisdagen har bekräftat att myndigheten stödjer Europeiska bankmyndighetens tolkning av riskvikterna för förvärvade förfallna fordringar.

De nya riskvikterna gäller med omedelbar verkan och kan påverka Hoist Finance verksamhet negativt. Det framgår av ett pressmeddelande från bolaget.

I spåren av det är Hoist aktie, i skrivande stund, ned 30 procent. Tisdagens besked kom dock inte som en blixt från klar himmel och aktien har gått svagt även under de första veckorna i december. I början av månaden skrev Nordea i en analys att Hoist aktie kan komma att tyngas ifall riskvikterna på icke säkerställda problemlån höjs, vilket kunde vara på väg att ske efter en ny tolkning från Europeiska bankmyndigheten EBA.

Hoist utvärderar för närvarande ett antal alternativ för att reducera de negativa effekterna av förändringarna. Bolaget undersöker även vilken effekt som förändringarna kan ha på bolagets finansiella mål. Resultatet av detta kommer att kommuniceras i samband med bokslutsrapportenen den 12 februari 2019.

"Hoist Finance är ett av de mest välkapitaliserade bolagen verksamma på sekundärmarknaden för NPL (förfallna lån). Vi är fast beslutna att behålla vår starka position och att utnyttja de intressanta möjligheter vi ser i den växande marknaden", säger Klaus-Anders Nysteen, vd för Hoist Finance.

 

 
 

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST