Nytt ras i H&M-aktien efter morgonens försäljningssiffror

H&M:s försäljning steg 6 procent i det fjärde kvartalet. Det räckte inte för att tilltala marknaden.

Stockholmsbörsen såg ut att inleda den sista veckan innan julledighet med en uppgång på måndagen. Börsen öppnade dock ned 0,2 procent. 

På fredagen stängde Stockholmsbörsen ned i likhet med USA-börserna som backade efter att svaga siffror från Kina och Europa lett till förnyad oro för den globala ekonomin.

Trots fredagens nedgång med en halv procent så summerade den förra veckan ihop till en uppgång för OMSX30-indexet med 1,2 procent.

På de asiatiska börserna är det företrädesvis uppgångar. Även om stämningen fortsatt präglas av ovisshet inför det kommande penningpolitiska mötet i USA.

Vid 8.30-tiden pekade terminerna för de ledande europeiska indexen på en inledning strax över nollstrecket. IG:s förhandel indikerade en uppgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index med 0,2 procent.

ABB meddelade på morgonen att bolaget säljer affärsområdet Power Grids till Hitachi för ett företagsvärde om 11 miljarder dollar för 100 procent av verksamheten. Affären väntas slutföras under första halvåret 2020.

I ett pressmeddelande skriver bolaget att det avser att överföra merparten av nettoförsäljningslikviden genom "aktieåterköp eller liknande".

H&M-gruppens försäljning steg med 6 procent i det fjärde kvartalet (september-november), jämfört med samma kvartal året innan då försäljningstillväxten var -2 procent. Genomsnittet av 16 analytikers estimat låg på en försäljningsökning på 6,5 procent, enligt Infront Data. Aktien är i skrivande stund efter en knapp timmes handel ned drygt 5 procent.

Även om den svenska konjunkturen är förhållandevis stark så har butikshandlarnas framtidstro försämrats i december. Det framgår av Svensk Handels Handelsbarometer, där framtidsindikatorn, sjönk till 97,1 i december jämfört med 100,8 i november. Även E-handlarnas framtidstro försämrades och framtidsindikatorn sjönk till 107,6 i december från 120,8 i november.

Bland måndagens rekommendationer:

  • Dagens Industri menar att Beijer Almas aktiekurs har släpat efter vinstutvecklingen under senaste året och ger aktien en köprekommendation.
  • Morgan Stanley har sänkt riktkursen för Hexagon till 530 kronor från 550 kronor. Rekommendationen övervikt upprepas. Aktien stängde på 415:40 i fredags.
  • Credit Suisse höjer sin rekommendation för Boliden till neutral från underperform. Riktkursen sänks till 180 från 210 kronor.
  • HSBC sänker riktkursen för SKF till 150 kronor från 185 kronor. Rekommendationen behåll upprepas. Aktien stängde på 133:25 i fredags.
  • Alpha Value har dragit ned sin rekommendation för kosmetikabolaget Oriflame till öka från köp.

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST