Ingvar Kamprad Fotograf: Tomas Oneborg/TT

Ikea efter Ingvar - här är möbeljättens turbulenta 2018

Året inleddes med Ikea-grundaren Ingvar Kamprads bortgång. Sedan dess har hans livsverk lämnats i händerna på andra och nu satsar möbeljätten stort för en övergång till en cirkulär affär samtidigt som mängder med andra utmaningar väntar.

Efter den 27 januari i år kommer den 75-åriga möbeljätten aldrig mer bli sig lik, oavsett vad framtiden än har att erbjuda. Det var dagen då 91-åriga Ingvar Kamprad lämnade jordelivet och därmed sitt livsverk till andra att ta vidare.

Någon självklar ersättare vad gäller makten över möbeljätten fanns inte. Inte heller fanns någon arvtagare till Ingvar Kamprads mångåriga förstaplatsVeckans Affärers lista över Sveriges miljardärer.

I mars blev Ingvar Kamprads testamente offentligt. Där stod det klart att hälften av den testamenterade förmögenheten ska gå till hans fyra barn. Den andra hälften går till Familjen Kamprads stiftelse vars syfte är att främja näringslivsutveckling i Norrland.

Hur mycket pengar som testamenterades är inte officiellt, men enligt DN handlar det inte om några mångmiljardbelopp utan snarare om några hundra miljoner.

Den stora förmögenheten finns placerade i Ikea-koncernens snåriga stiftelseupplägg.

Veckans Affärer gjorde en resa i Ingvar Kamprads fotspår för att ta reda på hur Ikeas framtidsstrategi såg ut. Vi mötte ett Ikea som beslutat sig för att det var ”business as usual” som gällde, med stora planer för en övergång till en cirkulär affär, som satsade på citylägen och bättre service. Och ett Ikea som var tydligt medvetet om sin eftersläpning på e-handelsområdet men som ändå förmedlade en stark tro på framtiden och tillit till sina grundvärderingar – att skapa en bättre vardag för de många människorna.

Sedan dess har mycket vatten runnit under Ikeas broar. Det började med att 700 personer på Inter Ikea fick erbjudande om att frivilligt lämna bolaget, ett erbjudande som 100 personer tackade ja till.
I november tog Ikea ett mer rejält tag med yxan. Då meddelades att hela 7500 tjänster i koncernen kommer att försvinna, varav 650 anställda i Sverige varslas.

Senare på året triggade ett insteg från Ikea i H&M:s aktie spekulationer om att ett framtida Ikea även skulle innehålla något slags samarbete med klädjätten. I första hand genom att bidra till ett utköp från börsen.

Under året har det också framkommit allt fler sprickor i den tidigare relativt fläckfria fasaden. Efter en omorganisation i fjol har en grupp Ikea-anställda i USA varit särskilt missnöjd. 

Det ledde till att företaget höjde deras löner.

Även i Kina har den blågula möbeljätten fått det allt tuffare. Kinesernas kärleksaffär med Ikea verkar ha mattats.  Ikea rasar nämligen på listan över kinesernas favoritvarumärken.

Men Ikea fortsätter också att satsa på nya marknader. Ikea kommer t ex 2020 att öppna sitt första varuhus i Filippinerna som också blir bolagets största hittills. Det mäter 65 000 kvadratmeter, motsvarande 150 basketplaner, 

Läs om fler spännande trender från året som gått:

Krypto-niten: Bitcoin blev allas slagpåse när febern övergick i frossa

Så gick det med den skrotade miljardsatsningen i Klippan efter SD:s valframgångar

Flygfritt: Samtal strömmar in till den lilla tågresebyrån i Kalmar – fördubblar omsättningen på utlandsresor i år

 

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST