Anders Holch Povlsen Fotograf: Bestseller Press

E-handelskraschen på börsen kostar Danmarks rikaste man miljarder

Anders Holch Povlsens förlust under några handelstimmar på måndagen motsvarade 5,2 miljarder kronor.

Kursfallen för nätbaserade klädhandlare i Europa lär svida för Danmarks rikaste man, Anders Holch Povlsen. Hans förlust under några handelstimmar på måndagen är på motsvarande 5,2 miljarder kronor.

Povlsen är vd och ensam ägare till företaget Bestseller, som äger en rad varumärken och klädbutiker där Vero Moda och Jack & Jones är två av de mer kända.

Men Bestseller har också satsat stort på onlinehandel genom två tunga utlandsinvesteringar.

Läs mer: Här är Sveriges alla miljardärer 2018

Företaget är med 26,7 procent av aktierna den klart största ägaren i brittiska Asos, som drog igång måndagens kursfall genom en vinstvarning. Anders Holch Povlsens ägarpost i det brittiska bolaget har efter dagens nästan 40-procentiga kursfall minskat i värde med cirka 4,2 miljarder kronor.

Den danske miljardären har även ett stort ägande i tyska Zalando, en annan av måndagens hårt prövade aktier med en kursnedgång som klockan 12.40 var cirka 15 procent. Värdet av Povlsens aktiepost i Zalando har under förmiddagen alltså krympt med motsvarande 1 miljard kronor.

Anders Holch Povlsen rankades av tidningen Forbes i år som Danmarks rikaste person och hans förmögenhet uppskattades till 7,4 miljarder dollar, eller cirka 67 miljarder svenska kronor.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST