Riksdagen röstar nej till Stefan Löfven som statsminister

Stefan Löfven röstas ned i riksdagen.

Riksdagen har på fredagen röstat nej till förslaget att välja Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till statsminister. 

Stefan Löfven meddelade tidigare i veckan att han kommer att försöka bilda regering tillsammans med Miljöpartiet. Detta sedan de blocköverskridande samtalen med Centerpartiet och Liberalerna misslyckats. 

Läs mer: Löfven: Tar inte julledigt från regeringsbildningen

Eftersom partierna tidigare redogjort för sina positioner var fredagens utfall väntat. För att Stefan Löfven skulle bli vald krävdes att minst 175 av riksdagens 349 ledamöter inte röstade nej. 116 ledamöter röstade ja, 200 sade nej och 28 avstod. 

Riksdagen har tidigare även sagt nej till Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Därmed återstår två statsministeromröstningar innan talmannen måste utlysa extra val. 

Riksdagens talman Andreas Norlén, kommer nu att föra informella samtal med alla partiledare och återkomma angående nästa steg i processen kring regeringsbildningen efter helgen. Han flaggar även för nyval.

"Jag kan också konstatera att riksdagens partier driver Sverige närmare ett extra val. Jag beklagar det och jag kommer att göra allt jag kan för att förhindra det, men om partierna väljer extra val framför att agera på ett sätt som ger Sverige en ny regering kommer jag inte att stå i vägen för dem. Jag bedömer därför att jag nu bör vidta åtgärder i förberedande syfte", fortsätter Andreas Norlén.

Om extra val blir aktuellt ska talmannen bestämma datum för detta efter samråd med Valmyndigheten. Talmannen kommer därför att hålla ett första möte med företrädare för Valmyndigheten efter prövningen i kammaren.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST