Fotograf: Mostphotos

Bilsäkerhetsfrossa på frostig fredagsbörs

Veoneer och Autoliv bland stora förlorarna på sur fredagsbörs.

Stockholmsbörsen inledde veckans sista handelsdag med en tydlig nedgång som var något större än vad förhandeln hade indikerat.

Defensiva aktier som telekom klarade sig bäst, medan bilrelaterade aktier föll på svaga europeisk försäljningsstatistik för november.

Vid 10.20-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 1,2 procent till 1.461. Aktier för 1,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. De ledande europeiska indexen var vid samma tid ned 1,2-1,4 procent.

På Stockholmsbörsens OMXS30-index var antalet aktier på plus lätträknade. Telekombolagen återfanns i toppen av indexet där Telia var oförändrad och Tele2 ned 0,5 procent.

Även de båda storbankerna Nordea och Swedbank hörde till de relativa vinnarna bland storbolagen. Nordea var ned 0,5 procent och Swedbank tappade 0,2 procent.

Spekulationerna om ett inträde av Christer Gardell i Nordea fick nytt bränsle efter att finansmannen sagt till finländska medier att den nordiska banksektorn är "attraktiv", samt att Nordea släpat efter övriga nordiska storbanker på kostnadsbesparingsområdet och har en lönsamhet samt värdering som är lägre än sektorkollegorna.

Vidare har Ekobrottsmyndigheten beslutat att inte inleda någon förundersökning om de överföringar som gjorts till Nordeas konton i Sverige i den pågående penningtvättshärvan i Danske Bank.

Astra Zeneca klarade sig också bra med en modest nedgång på 0,4 procent. Den amerikanska investmentbanken Suntrust har inlett bevakning av läkemedelsbolaget med köprekommendation.

Bland förlorarna fanns de båda bilrelaterade bolagen Autoliv och Veoneer som backade 3 respektive 5,6 procent.

De båda bilsäkerhetsföretagen har fått säljrekommendationer av Deutsche Bank som har inlett bevakningar med riktkurs cirka 191 kronor för Veoneer och 554 kronor för Autoliv.

Bilförsäljningen inom EU-länderna föll med 8,0 procent i november, jämfört med samma månad i fjol. Därmed har försäljningen backat tre månader i följd.

Flera industribolag så som Atlas Copco, Electrolux och Alfa Laval noterades i bottenskiktet på OMSX30-indexet.

Munters tecknat tre order från en ledande aktör inom fordons- och elektronikindustrin i Kina avseende litiumbatteriproduktion. Det totala ordervärdet uppgår till cirka 120 miljoner kronor.

Fukthanteringsbolaget, som har backat över 35 procent hittills i år, lyfte med 1,7 procent.

Forskningsbolaget Bioarctic och det amerikanska läkemedelsföretaget Abbvie har fått godkännande från amerikanska konkurrensmyndigheter för Abbvies licensieringen av Bioarctics portfölj med antikroppar mot alfa-synuklein för Parkinsons sjukdom och andra potentiella indikationer. Aktien belönades med en uppgång på knappt 1,4 procent.

På andra sidan Östersjön har det finländska verkstadsbolaget Cargotec sänkt sin vinstprognos för 2018 vilket följdes av ett fall på dryga 9 procent på Helsingforsbörsen.

Svagare lönsamhetsutveckling inom Hiab och MacGregor ligger bakom vinstvarningen, där Fortsatta flaskhalsar inom komponentförsörjning och utrustningsinstallationskapacitet har lett till förlängda leveranstider.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST